Доступність посилання

ТОП новини

Діалог Євромайдану і влади розпочався. Силового протистояння не буде?


Київ – Віктор Янукович подякував опозиційним лідерам за те, що прийшли на зініційований Леонідом Кравчуком круглий стіл «Об’єднаємо Україну» 13 грудня. Президент запропонував накласти мораторій на усілякі силові дії й через діалог шукати вихід з кризи. Опозиція залишилася розчарованою, оскільки слова про відставку уряду так і не прозвучали.

Повідомлення про те, що діалог між президентом та опозицією таки може розпочатися у вигляді круглого столу, з’явилося на офіційному сайті глави держави у п’ятницю об 11-й годині. Рішення про пряму трансляцію бодай на «Першому національному телеканалі» так і не ухвалили, тому журналісти поспішили пройти акредитацію. На вході до палацу «Україна» стояла черга із журналістів, які проходили через посилений контроль.

Лідери опозиції заявили, що підуть на круглий стіл «Об’єднаємо Україну» чи не за півгодини до початку зібрання. Перед цим, мітингувальники на Євромайдані дали мандат опозиції піти на круглий стіл із владою й застерегти від застосування сили.

За довгим столом, тісно, один біля одного сіли: президент і прем’єр, голова Верховної Ради, опозиціонери Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, очільники українських церков й представники ініціативи «1 грудня».

Віктор Янукович подякував опозиційним лідерам, що прийшли, й закликав відійти від протистояння, а Микола Азаров вкотре «відбивався» від критики.
Янукович і Азаров про Євромайдан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Віктор Янукович пообіцяв покарати винних за побиття учасників Євромайдану, але наголосив що «для балансу» обов’язково треба знайти провокаторів.

Опозиція застерегла: застосування сили матиме жахливі наслідки

Лідери опозиції озвучили вимоги Євромайдану: відставка уряду, звільнення політв’язнів, покарання винних за побиття людей й підписання угоди про євроінтеграцію.

Лідер партії УДАР Віталій Кличко попередив Віктора Януковича про можливість «жахливих наслідків» для країни у разі силового розгону Майдану. Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщина», додав, що силовий сценарій, готується з-за меж України тими, хто не хоче бачити Україну незалежною суверенною державою.
Лідери Опозиції прийшли на круглий стіл «Об’єднаємо Україну»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Президента критикували письменники, філософи та церковні лідери

Вимоги забезпечити мир в країні, уникнути протистояння, й покарати винних за побиття мітингувальників підтримали також громадські діячі й лідери церков. Зокрема голова Київського патріархату Філарет заявив, що для того, щоб Євромайдан розійшовся, мітингувальникам потрібна гарантія того, що Україна підпише угоду про асоціацію з Євросоюзом.

«Силою Майдан не розженеш. Один раз розігнати – зберуться знов, у ще більшій кількості», – сказав Філарет.

Філарет УПЦ КП на засіданні круглого столу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Президент в свою чергу закликав усіх заспокоїтися й дати політикам можливість у парламенті шукати вихід із ситуації. Віктор Янукович наголосив, що головне для нього забезпечити економічну стабільність країни. А на закиди щодо різкого припинення курсу на євроінтеграцію, сказав, що чиновники погано готували угоду про асоціацію і пригрозив їх звільнити. Щодо відставки уряду Янукович лише зауважив, що мовляв голосування вже відбулося у парламенті.
Звернення Януковича на засіданні круглого столу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Опозиція пішла незадоволеною з круглого столу, заявивши, що не дуже довіряє запевненням президента про мораторій на силові дії й чекає тепер, якими будуть подальші конкретні кроки влади.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG