Доступність посилання

ТОП новини

Цар «хаотичної темряви»


Березень, 2013-го
Березень, 2013-го
(Рубрика «Точка зору»)

Російський президент Володимир Путін виступив із черговим посланням, яке навряд чи запам’ятається вражаючим пакетом заходів з подолання економічної рецесії, в яку потроху вповзає Росія. Найцікавіше в економічних пропозиціях Путіна – це заклик до повернення грошей з офшорів. Але мало хто уявляє собі, хто з мислячих бізнесменів піде на такий крок, підставляючи себе під меч чиновницького свавілля і корупції.

Зате у Путіна в посланні був яскравий образ завдань країни, якою він керує – протистояти сповзанню до «хаотичної темряви», в якій опиняється занадто толерантний Захід. Спічрайтери Путіна взяли цей образ у філософа Миколи Бердяєва – хоча сам Бердяєв, ймовірно, сприймав би як приклад «хаотичної пітьми» саму путінську Росію. І справді – деградація державної машини, що стала знаряддям збагачення купки пройдисвітів, економічний занепад, який призвів до повної залежності від постачання енергоносіїв, моральна катастрофа суспільства, що практично змирилося з власним безправ’ям і відсутністю впливу на розвиток країни, назріваючі проблеми в міжнаціональних відносинах, зростання нетерпимості, знищення вільної преси – що це, як не «хаотична пітьма»? Вона і є.

Але в голові Путіна все влаштовано інакше. Людина, що фактично зупинила розвиток країни, якою йому довірила керувати сім’я попередника, абсолютно переконана у своєму історичному призначенні. Небагата Росія в його очах – мало не супердержава часів Радянського Союзу. Сам він – збирач земель: саме звідси і горезвісний Митний союз, і підвищена увага російського істеблішменту до України. А навколо – «хаотична пітьма» сучасного світу, з якою бореться наш кремлівський супермен.

Саме тому інтерес Путіна до сусідів – це не тільки економічний інтерес, а й ідеологічний. Саме тому не варто розраховувати на реальний результат від будь-якої зустрічі Путіна з Януковичем. Тому що Путін хоче врятувати Україну від «хаотичної пітьми» Заходу і приєднати до власної конструкції пострадянського світу. А Януковичу просто потрібні гроші, яких у Путіна немає – боротьба з «хаотичної темрявою» не передбачає зайвих ресурсів у нинішні непрості часи.

Путін і Янукович говорять на різних понятійних мовах Простіше кажучи, Януковичу не цікавий Бердяєв, а Путіну – Янукович. І українці, які сотнями тисяч виходять на Майдан, щоб врятуватися від путінського порятунку, йому теж не цікаві. А як здобути Україну без українців і Януковича, Путін ще не вигадав.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG