Доступність посилання

ТОП новини

Хто і чому хотів затримати екс-чиновника МЗС у «Борисполі»?


Василь Філіпчук (фото з особистої сторінки Facebook)
Василь Філіпчук (фото з особистої сторінки Facebook)
Київ – У понеділок, 16 грудня, у міжнародному аеропорту «Бориспіль» невідомі намагались затримати одного з колишніх чиновників Кабінету міністрів, нині експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Василя Філіпчука. Що сталось на летовищі, яка мета можливого затримання колишнього речника МЗС, екс-директора департаменту європейської інтеграції секретаріату Кабінету міністрів?

У розмові з Радіо Свобода ситуацію зі спробою свого затримання Василь Філіпчук прокоментував наступним чином: його або спробували не пустити на міжнародну конференцію до Брюсселя, на якій розглядається українське питання, або ж влада намагається обмежити йому право на виїзд з України.

Невідомі тягли мене нібито на додатковий митний огляд. Вочевидь, це люди, які займаються подібними «брудними справами»
Василь Філіпчук
«Я не маю іншого пояснення тому, що сталось у Борисполі, коли невідомі тягли мене нібито на додатковий митний огляд, аніж спробу мені щось підкинути. І те, як ті люди виглядали, зрозуміло, що вони не належать до тих, хто ладен вести інтелектуальні розмови щодо дотримання законодавства, тощо. Вочевидь, це люди, які займаються подібними «брудними справами», – каже Філіпчук. – Я написав заяву у міліцію, передав відеозапис, який зробив на мобільний телефон, де чути, як мені погрожують телефоном розбити голову. Вважаю, що була якась вказівка згори, але не зрозуміло, чи мене просто не хотіли випустити на конференцію до Брюсселя, чи мені таким чином показують, що можуть обмежити виїзд з України, хоч це так не робиться».

Василь Філіпчук не виключає, що інцидент на міжнародному летовищі пов’язаний з тим, що він критично ставиться до силових дій влади проти Євромайдану і категорично не погоджується з рішенням влади «поставити на паузу» євроінтеграцію України.

Я був у Таллінні на конференції і там досить жорстко розкритикував уряд і тих, хто влаштував бійню
Василь Філіпчук
«Минулого тижня я був у Таллінні на конференції і там досить жорстко розкритикував уряд і тих, хто влаштував бійню (30 листопада). Але що, це для когось секрет? ОК, розповів би те саме у Брюсселі – ну що, там також це все для когось секрет? Ймовірно, це відповідь на мої зусилля минулого тижня максимально затягнути міжнародних гравців для недопущення насилля. Вважаю це особистою відповідальністю. Коли дітей б’ють на Майдані за ідеї, які я почав проштовхувати ще тоді, коли вони у дитсадок ходили, це особисте», – каже Філіпчук.

Про деталі затримання він розповів на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Ба більше, він розмістив на Youtube епізод із затриманням, відзнятий на мобільний телефон.

Отже, що відбулось у Борисполі? За словами Філіпчука, 16 грудня він мав намір вирушити до Брюсселя, на міжнародну конференцію з проблем «Східного партнерства». Запрошення Філіпчуку надіслала відомий експерт з української проблематики, фахівець Європейського політичного центру (ЄПЦ) Аманда Пол.

У Борисполі, куди Філіпчук приїхав зранку, на нього очікували троє невідомих осіб у штатському і четверо митників. На вимогу відрекомендуватись і показати документи, невідомі відповіли відмовою, натомість наполегливо запрошували експерта пройти додатковий митний огляд.

«Запитую в одного, хто він і куди проходити. Відмовляється і наполегливо вимагає пройти. Я відмовляюся, представляюсь і прошу показати посвідчення. Він відмовляється. Тричі повторюється те саме. Він пробує мене відтіснити, я кажу, що не рушу з місця, поки не представиться. Він киває митнику, дає йому мій паспорт, митник слухняно підходить і каже: пройдіть на додатковий митний огляд. Пояснюю, хто я і куди лечу, прошу оглянути все на місці, митник дивиться на цивільного, той поглядом показує на вихід. Митники ідуть у вказаному напрямі, я за ними, позаду мене вилаштовується група осіб бандитської зовнішності, які разом мене кудись ведуть. Стає страшно».

Коли Філіпчук витяг телефон і почав знімати те, що відбувається, один із невідомих пригрозив, що цим апаратом розіб’є йому голову.

«Починаю кричати і вимагати міліцію, двоє міліціонерів підійшли, в чому проблема – я їм показую на цивільних і кажу, що один з них мені погрожував голову розбити. Міліціонери викликають підмогу, митники із задоволенням відходять убік, ці бандюки – в інший. Прошу затримати того, хто погрожував. Вони усі мені кажуть: вони будуть тут, не хвилюйтесь, переглянемо ваші речі, потім з міліцією напишете заяву. Погоджуюсь, тим часом людей навколо все більше, я встиг зробити пару дзвінків», – розповідає далі Філіпчук.

За його словами, невідомі пішли геть тільки після того, як він зателефонував народним депутатам і пообіцяв повідомити ЗМІ про цей випадок. Тим не менше, митники провели додатковий обшук і відпустили Філіпчука, нічого нелегального (контрабандного) не знайшовши. Журналістам не вдалось отримати коментарі від Бориспільської митниці.

Митниця і СБУ наразі мовчать

Так, на запитання Радіо Свобода, чи відповідає дійсності інформація, наведена Філіпчуком, у Бориспільській митниці відповіли, що не володіють інформацією і що на подібні запитання відповісти може лише керівник митниці, якого на місці немає.

Поки що і СБУ не коментує ситуацію, що склалася з відомим українським дипломатом і експертом з питань євроінтеграції, хоча, як стверджує Філіпчук, допоки він писав заяву про напад у міліцію, «люди навколо прошепотіли, що це один – місцевий представник СБУ і два чужих».

«Головне, що вдалося вирватися і завантажити відео, де чути як представник спецслужб погрожує, – робить Філіпчук висновок. – Сподіваюсь, його таки притягнуть до відповідальності. Він точно не мав права погрожувати і не давати посвідчення. Якщо ж він просто бандит, то питання до аеропорту і митників, як він пройшов і чому митники діяли за його командою».

Незалежні експерти висловлюють різноманітні думки стосовно причин затримки Філіпчука. Політолог Олександр Щербак вважає, що йдеться про спробу влади залякати реальних прихильників євроінтеграції України, які підтримали Євромайдан. Експерт не виключає, що наступного разу можуть затримати опозиційних політиків.

Влада сигналізує, що вважає для себе небезпечними компетентних експертів
Олександр Сушко
Директор програм Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, коментуючи для Радіо Свобода та інших ЗМІ ситуацію, що склалась із Василем Філіпчуком, наголосив: «Влада сигналізує, що вважає для себе небезпечними компетентних експертів, які не бояться публічно розвінчувати порожнечу їхньої маячні щодо «невигідності» угоди про асоціацію з ЄС».

Фахівець з питань безпеки з Дипломатичної академії України Григорій Перепелиця у розмові з Радіо Свобода відзначив, що постать Філіпчука не є аж такою впливовою, щоб демонструвати силу на його адресу. Тим не менше, влада намагається дати зрозуміти, що незгодних з її політикою готова карати, визнає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG