Доступність посилання

ТОП новини

Аслунд дає Януковичу 3-4 місяці при владі


Андерс Аслунд, експерт Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона у Вашингтоні
Андерс Аслунд, експерт Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона у Вашингтоні
Погана новина – без грошей МВФ Україні може загрожувати неконтрольована девальвація. Хороша – дефолту не буде навіть без них. Такі прогнози у ході конференції «Україна у Вашингтоні» озвучив відомий економіст, дослідник Інституту Пітерсона Андерс Аслунд. Представники бізнес-кіл на події наголошували: зрив асоціації став для них шоком. Інші відзначили: одночасний торг влади з ЄС та Росією – це нормальний процес. За лаштунками події вже припускали, що президент України свою гру програв. Головний привід для таких прогнозів - нещодавня заява Ахметова.

Один з головних коментаторів «українських справ» у США, економіст Андерс Аслунд прогнозує з трибуни конференції – Януковичу при владі лишилось кілька місяців:

«В Україні всі рішення приймає одна особа – президент Янукович. Як на мене, він загнав себе у кут. Поки він при владі, я не бачу можливості для покращення ситуації. Але думаю, що 3-4 місяці його там вже не буде».

Аслунд перелічує переваги асоціації з ЄС: реорганізація бюрократії, у довгостроковій перспективі зростання ВВП на 12%, експорту на 46%. Натомість Митний союз дасть зменшення ВВП на 4%, стверджує експерт і продовжує:

«То чому Янукович не підписав угоду з ЄС? Бо не хотів звільняти Тимошенко. Не хотів втрачати контроль за судами. Думаю, що тиск Росії грав другорядне значення».

Економічну політику уряду України Аслунд називає жахливою. Дефолту не буде, але неконтрольована девальвація ймовірна. Каже, країні конче необхідні гроші МВФ.

Умови відомі: це підвищення цін на газ, зниження обмінного курсу гривні та скорочення дефіциту бюджету. Але…

«Я думаю, що президент Янукович не готовий запроваджувати зміни, тож замінити необхідно його. Це більш ймовірно, ніж очікування, що він стане реформатором».

Дії Партії регіонів у Вашингтоні коментує Роберт ван де Ватер, представник Фундації Клюєвих та особисто Сергія Клюєва. Говорить: регіонали – послідовні прихильники угоди з ЄС:

"Ми були дуже близькі до вирішення питання Тимошенко, яке було б прийнятним і для уряду, і для опозиційних партій. Президент казав, що коли таке рішення буде знайдено – він його підпише".

"Справжня ж проблема в економіці. Справа, не лише у тиску Росії. Зрештою важливим було і те, що МВФ не готовий був надати відчутну допомогу країні, яка вже мала проблеми", - говорить Роб ван де Ватер.

На підписання угоди з ЄС та отримання від МВФ допомоги розраховували інвестори – каже президент Бізнес-Ради Україна-США, Морґан Вільямс. Мали відповідні сигнали. Тепер інвестори - спантеличені.

«Рейтинг міжнародного розвитку України здається вдесятеро менший ніж у Польщі, а такі події зовсім не допомагають. Україна дуже відставала за рівнем внутрішніх та міжнародних інвестицій, а тепер вона дуже дуже відстає».

Колишній посол США в Україні Роман Попадюк пояснює, угода з ЄС заклала би підвалини для створення в Україні передбачуваного для бізнесу середовища:
«Угода з ЄС зробила би систему відповідальною. Бізнесмени люблять працювати у середовищі з чіткими законами та процедурами. Судові стандарти, які принесла б угода допомогли б закріпити все це в Україні. Іншими словами, у інвесторів було би чітке уявлення що та як працює в Україні».

Попадюк додає – заява з боку найбагатшої людини України, Ріната Ахметова свідчить, що в українському суспільстві визрів консенсус – країні потрібні зміни.

З ним погоджується Морґан Вільямс:

«Якщо Україна прийматиме економічно невигідні рішення, які можуть бути контр-продуктивними для її майбутнього – думаю масового виходу інвесторів, які вже прийшли до України не буде, але розширюватись вони не будуть, а нові приходитимуть не так охоче».

Один з таких інвесторів – Стів Нікандрос, виконавчний директор міжнародної нафтогазової компанії «Фронтера». Трагедії у ситуації, що склалася, він не бачить:

«Ідуть переговори. Європа має вирішити, наскільки важлива асоціація з Україною, і Росія має вирішити, наскільки Україна важлива для неї. Україна опинилась посередині. І вони намагаються вирішити, що краще для них, їх країни, їх економіки, їх народу. І природно, що на це рішення намагаються вплинути чимало зовнішніх сил, які мають свої економічні цілі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG