Доступність посилання

ТОП новини

Клюєв: відсутність діалогу призведе до розвалу країни «не на дві, а на три частини»


Андрій Клюєв
Андрій Клюєв
Політичні проблеми України можна вирішити тільки через компроміс – шляхом переговорів. Як повідомляє прес-служба РНБО, про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв в інтерв’ю телеканалу ARD і газеті «Берлінер Цайтунг» (Німеччина).

Те, що відбулося на майдані у ніч на 30 листопада, Клюєв назвав «великою трагедією». «Те, що постраждали невинні люди, це горе. Це дуже погано. Я вважаю, те, що сталося, було найчистішої води провокацією», – сказав секретар РНБО.

«Будь-яку таку проблему можна вирішити тільки мирним шляхом. Якщо якась із сил намагається диктувати свої умови, це шлях в нікуди», – сказав Клюєв.

«Політики, які не готові до компромісу, не думають про майбутнє України. Якщо продовжувати звинувачувати один одного, це шлях до розвалу країни навіть не на дві, а на три частини. І такі сценарії в нашій країні, на жаль, можливі», – заявив секретар РНБО.

За його словами, з 10 грудня вже велися певні консультації з представниками опозиції. «Фактично, ми домовилися про те, що половину проблем можна було врегулювати у переговорному процесі. Якщо ви звернули увагу, вже наступного дня розпочав роботу круглий стіл. Мені президент України доручив організаційні питання щодо його проведення. Я безпосередньо вів переговори з представниками опозиції про те, хто і в якому форматі братиме участь у його засіданні», – сказав секретар РНБО України.

Клюєв також заявив, що на самому круглому столі дуже складно відразу досягти компромісу. «Спочатку потрібно, щоб відбувся перший раунд. Потім створюються робочі групи перемовників, які обговорюють питання, що назріли між сторонами. Після чого можуть відбутися друге і третє засідання круглого столу. І тоді можливо досягти офіційних домовленостей», – сказав секретар РНБО.

Клюєв також заявив про необхідність покарати організаторів провокацій під будівлею адміністрації президента 1 грудня. «Деякі провокації виглядають не тільки дивно, але й страшно. Тому явних провокаторів, які організовували ці напади, треба обов’язково виявити. І з ними потрібно дуже серйозно розібратися. Але ті мирні маніфестанти, які випадково потрапили до рук правоохоронців, природно, не повинні постраждати. І президент України висловив думку, що якщо дозволяє чинне законодавство, то люди, які мирно протестували, повинні бути відпущені на волю», – наголосив секретар РНБО.

За його словами, якщо люди вийшли на Майдан, то це свідчить про їхнє обурення, і влада має усунути причини такого обурення.

В Україні вже майже місяць тривають масові протести з вимогою відставки влади і поновлення євроінтеграції.
XS
SM
MD
LG