Доступність посилання

ТОП новини

Президент Європарламенту: Росія допоможе Україні на рік, ЄС допоможе надовго


Мартін Шульц
Мартін Шульц
Президент Європейського парламенту Мартін Шульц заявив сьогодні, що досягнені між Україною і Росією домовленості допоможуть Києву, можливо, на наступний рік, найбільше – на 2015-й. Довгострокова ж стратегія, необхідна Україні, краще досягається з Європейським союзом, ніж без нього, сказав політик на прес-конференції у Брюсселі.

За його словами, пропозиції Євросоюзу – міжнародні кредити, відкриття ринків за угодою про асоціацію і вільну торгівлю – не вирішували короткострокових проблем України, і він розуміє, чому українське керівництво пішло на домовленості з Росією.

Як сказав політик, ЄС не був готовий і не обговорював таких можливостей, як надання Україні кредиту на 15 мільярдів євро і дешевого газу.

Тепер, сказав Шульц, треба знайти поєднання короткострокових рішень, які ухвалила Україна, і довгострокової стратегії – якнайтісніше наблизити Україну до ЄС.

Як заявив політик, Євросоюз готовий обговорювати це з українською владою, а українській опозиції нагадує, що «не здасть ідеї зближення з європейським вектором».

Мартін Шульц також сказав, що від нинішнього президента Віктора Януковича «вже не можна очікувати» орієнтації на Європу.

Після зустрічі українського керівника в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним цього тижня російська влада оголосила про рішення зробити знижку в ціні на газ для України на третину і надати Києву 15 мільярдів доларів кредиту.
XS
SM
MD
LG