Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Януковича показала, що він стає жорстким – політолог


Прихильники президента України дивляться прес-конференцію Віктора Януковича, Київ, 19 грудня 2013 року
Прихильники президента України дивляться прес-конференцію Віктора Януковича, Київ, 19 грудня 2013 року
Київ – 19 грудня президент України Віктор Янукович дав перше масштабне телеінтерв’ю після подій Євромайдану, підписання угод у Москві та зупинення процесу асоціації з Європою. Прес-конференція тривала близько 2 годин і відрізнялася від попередніх не лише більшою кількістю журналістів, але й більш жорстким стилем спілкування Януковича з пресою, зазначають політологи.

На прес-конференції, що транслював «Перший Національний», були присутні дев’ятеро представників національних телеканалів та друкованих ЗМІ, серед яких були і російськомовні видання («1+1», ICTV, «Перший національний», «Сегодня», «Факти», «Україна», «Інтер», «5-й канал», «Комсомольская правда в Украине»).

Президент України Віктор Янукович заявив журналістам, що досягнуті з Росією домовленості абсолютно не суперечать євроінтеграції України. Адже Україна може поєднувати статус асоційованого члена в Євросоюзі зі статусами спостерігача при Митному союзі, а також Євразійському економічному союзі. Крім того, Янукович підтвердив: ціна на газ, про яку було оголошено після його зустрічі з Володимиром Путіним, може зростати.

«Вона може змінюватися і збільшуватися. Будуть і сезонні коливання ціни, до речі, так, як це було і раніше», – зауважив президент.

Янукович: Євромайдан – це «намагання поза межами Конституції захопити владу»

Євромайдан, якому вже майже місяць, Янукович назвав намаганням захопити владу. І запропонував опозиції дочекатися виборів, коли «український народ скаже своє слово».

«Намагання поза межами Конституції захопити владу. Це вже не вперше у державі. Я через це уже пройшов. І я категорично проти, категорично проти того, щоб політики ініціювали такі процеси. Власні амбіції треба навчитись помірковано тримати в руках. А особливо, якщо ви претендуєте на високі державні посади. Це такий, як кажуть, удар, який із серії заборонених. По народу. По державі», – заявив Янукович.

Водночас він зазначив, що у п’ятницю відбудеться ще один круглий стіл влади та опозиції, де будуть підбиті підсумки цього тижня, на якому також має бути присутній генпрокурор Віктор Пшонка, який розповість про результати розслідування подій кінця листопада – початку грудня.

В опозиції ж заявили: на круглий стіл офіційного запрошення не отримали. Як сказав лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк, діалог вестимуть за однієї умови.

Амністію «Беркуту», який в шоломах бив людей, ми ніколи не підтримаємо. Вони повинні нести відповідальність
Арсеній Яценюк
«Ухвалення Закону про звільнення від кримінальної відповідальності всіх учасників мирних протестів, крім працівників правоохоронних органів, які били людей і вчиняли кримінальний злочин. Амністію «Беркуту», який у шоломах бив людей, ми ніколи не підтримаємо. Вони повинні нести відповідальність», – сказав Арсеній Яценюк.

На вечірньому засіданні Верховна Рада ухвалила Закон про звільнення від кримінального переслідування учасників масових акцій з 21 листопада до дня набрання чинності закону.

Янукович налаштований на боротьбу – політолог

Прес-конференція Януковича говорить про те, що зовнішня політика України залежить від її впливу на національну економіку, говорить політолог Вадим Карасьов. Крім того, за словами фахівця, з розмови зрозуміло: Янукович серйозно налаштований на політичну боротьбу.

Він розуміє, що Майдан перетворюється в майданчик опозиції, в першу чергу Кличка, для підготовки до президентських виборів
Вадим Карасьов
«Він розуміє, що фактично Майдан сьогодні перетворюється в майданчик опозиції, в першу чергу Віталія Кличка, для підготовки до президентських виборів. До силового розгону Майдану він не готовий, але очевидно, що те, що відбувається в центрі столиці України, йому не подобається. Тим більше, що в цей же час пан Путін на зустрічі з російськими журналістами говорив про те, що він би не стерпів у центрі Москви такі мітинги. Але й відступати він теж не збирається», – вважає Карасьов.

Спілкування Януковича з журналістами показало «невловиму його зміну», переконаний експерт. Президент усе ближчий до найбільш жорсткого – пострадянського – стилю спілкування й управління, зауважує Карасьов. І хоч кілька гострих питань за 2 години прозвучали, президент говорив лише те, що хотів.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG