Доступність посилання

ТОП новини

Керівник НАТО заявив, що майбутнє України – в євроатлантичній співпраці


(архівне фото)
(архівне фото)
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив сьогодні переконання, що майбутнє України полягає в тісній співпраці з євроатлантичними організаціями – Європейським союзом і Північноатлантичним союзом.

Із погляду НАТО він, виступаючи на прес-конференції у Брюсселі під час саміту Євросоюзу, пригадав 2008 рік, коли Північноатлантичний союз заявив, що Україна стане членом НАТО, коли виконає необхідні критерії і якщо бажатиме цього.

Нинішній президент Віктор Янукович, прийшовши до влади 2010 року, офіційно відмовився від попереднього курсу України на вступ до НАТО.

2008 року на саміті НАТО в румунському Бухаресті Україна сподівалася отримати План дій для членства в НАТО, але Північноатлантичний союз відмовив їй у цьому.

При цьому 2004 року той самий Янукович, тоді прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року.

Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004–2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року.
XS
SM
MD
LG