Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор США: Янукович домовленостями з Росією «купив собі близько року»


Джон МакКейн виступає на Євромайдані в Києві 15 грудня 2013 року; позаду Кріс Мерфі
Джон МакКейн виступає на Євромайдані в Києві 15 грудня 2013 року; позаду Кріс Мерфі
У США сенатор-республіканець Джон МакКейн заявив сьогодні, що він із колегою-демократом Крісом Мерфі відвідав минулого тижня Україну «не для того, щоб втручатися в її внутрішні справ чи виступити на користь якогось одного лідера, групи чи партії, але для того, щоб підтримати мирні прагнення всіх українців і підтвердити їхнє суверенне право визначати майбутнє їхньої незалежної держави самостійно і вільно».

Виступаючи в Атлантичній раді, аналітичному центрі у Вашингтоні, він заявив, що думка про сучасну демократичну Україну, яка належить до Європи, є «найгіршим кошмаром» для президента Росії Володимира Путіна, бо в такому разі «з часом російські громадяни подивляться на квітучу Україну й запитають: а чому в нас не так?»

Як сказав МакКейн, необхідно усвідомити кілька моментів, що стосуються фінансової допомоги Україні від Росії.

«По-перше, всі ці російські гроші не вирішать структурних, економічних і політичних проблем України. У найкращому разі вони відкладуть ці проблеми, а з багатьох оглядів, найімовірніше, і посилять їх. За багатьма оцінками, президент Янукович купив собі близько року, перш ніж Україна знову зазирне в дуло економічної кризи», – наголосив МакКейн.

Незалежно від американського сенатора таку ж думку – що досягнені між Україною і Росією домовленості допоможуть Києву, можливо, на наступний рік, найбільше на 2015-й, а довгострокову стратегію Києву краще вести разом із Європейським союзом – висловив сьогодні ж у Брюсселі президент Європейського парламенту Мартін Шульц.

Сьогодні президент Віктор Янукович в інтерв’ю низці засобів інформації заявив, що виступає «в категоричній формі проти того, щоб хтось приїжджав до нас і вчив, як нам тут жити». А Міністерство закордонних справ скритикувало, як мовиться в його заяві, те, що «офіційні чиновники деяких іноземних держав і міжнародних інституцій намагаються брати безпосередню участь у внутрішньополітичних процесах в Україні».

Після зустрічі українського керівника в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним цього тижня російська влада оголосила про рішення зробити знижку в ціні на газ для України на третину і надати Києву 15 мільярдів доларів кредиту після того, як наприкінці минулого місяця на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» Віктор Янукович відмовився підписувати угоду про асоціацію України з Євросоюзом, заявивши, що відкладає це підписання через економічні труднощі і необхідність поліпшити відносини з Росією, значно погіршені останнім часом із боку російської сторони.

Низка європейських і американських політиків, приїжджаючи до Києва, приходила на Євромайдан і спілкувалася з мітингувальниками, а також закликала владу мирно вирішити кризу в країні.

Захід також закликав Росію не тиснути на Україну. Водночас російська сторона звинувачувала європейських чиновників у втручанні у внутрішні справи України.
XS
SM
MD
LG