Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Пшонка показав у Верховній Раді сфабриковане відео?


Постраждалий у ніч на 30 листопада фотограф Reuters Гліб Гаранич
Постраждалий у ніч на 30 листопада фотограф Reuters Гліб Гаранич
Київ – Об’єктивного розслідування дій правоохоронців, причетних до побиття учасників мирної акції протесту у ніч на 30 листопада не буде. Такого висновку дійшли в опозиції після виступу генерального прокурора Віктора Пшонки у Верховній Раді. Генпрокурор заявив, що мітингувальників розганяли заради встановлення новорічної ялинки, а також доводив, що справжніми жертвами були правоохоронці.

Працівники спецпідрозділу «Беркут» перевищили застосування сили при розгоні акції на Майдані в ніч на 30 листопада «у відповідь на опір мітингувальників», заявив у Верховні Раді генпрокурор Віктор Пшонка. За його словами, маніфестанти порушували рішення суду про заборону акцій та встановлення малих архітектурних форм у центрі столиці, і тому до Майдану підтягнули силовиків.

«Протидія з боку окремих мітингувальників встановленню на майдані Незалежності новорічної ялинки стала безпосереднім приводом для залучення правоохоронців. Керівництво департаменту культури Київської міської державної адміністрації двічі письмово зверталося до столичної міліції щодо необхідності забезпечення громадського порядку, зокрема, при монтуванні ялинки», – зауважив Пшонка.

Генпрокурор розповів, що до силового розгону були причетні глава київської міліції Валерій Коряк, начальники міліції громадської безпеки Петро Федчук, начальник управління громадської безпеки Олег Мариненко та його заступники Сергій Бойко та Сергій Карандюк. Водночас Віктор Пшонка запевняв, що слідство ще не встановило, хто віддав наказ про силові дії «Беркуту».

Генеральний прокурор у парламенті також продемонстрував нарізку відео подій, починаючи з 21 листопада, в тому числі на майдані Незалежності та на вулиці Банковій, з якого випливало, що справжніми жертвами під час акцій у Києві були правоохоронці. Жодного кадру побиття «Беркутом» людей у нарізці не було. Крім того, він показав відео за участі священика, який ніби то закликав до агресивних дій.

А де відео, коли людей гнали аж до Михайлівської площі?Тягнибок

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що це відео дворічної давнини.

«Ви просто реанімуєте сталінізм. А те відео, яке Ви показали, воно – є не оперативним відео, а це – змонтований відеоролик, фактично у гірших традиціях совєтського агітпропу. Чому Ви не розповідаєте про те, що люди вийшли на Майдан, через те, що міліція спровокувала побиттям людей? Де відео, коли чоловік отримав 68 ударів? Де відео, коли б’ють журналістів, медпрацівників? А де відео, коли людей гнали аж до Михайлівської площі?» – наголошував, звертаючись до генпрокурора, Тягнибок.

Опозиція створює слідчу комісію

Виступ Віктора Пшонки не був об’єктивним, і продемонстрував, що реального розслідування щодо правоохоронців, причетних до побиття мирних мітингувальників не буде, зауважив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Його виступ чітко був виключно на боці злочинців, а не на боці українського народу. Саме тому нам стало зрозуміло, що ніякого розслідування не буде і ніхто не буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Тому ми реєструємо постанову про створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування діяльності правоохоронних органів під час розгону мирних демонстрацій у Києві та по всіх містах України. Це розслідування дасть нам можливість задокументувати факти, які ляжуть в основу нової кримінальної справи при новому генеральному прокурорі», – заявив Яценюк.

Крім того, Арсеній Яценюк розповів журналістам, що він, а також Олександр Турчинов та Олег Тягнибок фігурують у справі про державний заколот. За словами Яценюка, це підтверджують і слова генпрокурора, який під час свого виступу повідомив, що триває розслідування кримінальної справи, порушеної Службою безпеки України за статтею 109 кримінального кодексу.


«Беркут» бив людей 30 листопада і за 400 метрів від майдану Незалежності

Бійці «Беркуту» при розгоні Євромайдану 30 листопада наздоганяли і били людей і на великій відстані від майдану Незалежності. Про це засвідчили і записи з камер спостереження на Хрещатику, 19а (будівля входу у метро, станція «Хрещатик»). Ця будівля розташована на відстані близько 400 метрів від майдану Незалежності.
Побиття «Беркутом» людей і за 400 метрів від майдану Незалежності (камери спостереження)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Вулиця Банкова (біля адміністрації президента) 1 грудня 2013 року
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG