Доступність посилання

ТОП новини

Самооборона Євромайдану: завдання, структура, методи роботи


Загони самооборони є сучасною моделлю козацтва – сотник Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Загони самооборони є сучасною моделлю козацтва – сотник Майдану

Зараз на Євромайдані за безпеку та порядок відповідають 17 сотень добровольців, розповів сотник Микола (прізвище чоловік називати відмовився). У різний час загони налічували й по 300 осіб. Штаб – у Будинку архітекторів, що неподалік наметового містечка. Керує захисниками народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій. Далі в ієрархії його заступники, після них сотники, десятники і рядові члени загонів.

Головні завдання – охорона периметру та барикад, допомога майданівцям під час вуличних акцій, контроль за правопорядком, захист території під час штурмів силовиками. Саме «його хлопці» були в перших лавах, які стримували «Беркут» у ніч на 11 грудня, пригадує сотник.

У добровольців є й спеціальне екіпірування: шоломи, щитки для рук та ніг, а віднедавна й щити. Функціонує в охоронців і власна розвідка. За словами Миколи, про будь-який рух силовиків у напрямку Майдану знають ще задовго до прибуття автобусів.

Жодної зброї в загонах немає. Хоча, зазначає сотник, коли «беркутівці» намагались штурмувати будівлю КМДА, то в нагоді став пожежний шланг і холодна вода. Це чи не єдиний засіб протидії, зізнається Микола.

Якщо ж на території помічають правопорушника, то можуть його лише затримати і передати в руки міліції. В іншому разі просто витісняють за межі барикад.

В самооборону Майдану можна потрапити, записавшись у спеціальному наметі біля головної сцени. Також у сотень є свої окремі штаби, куди теж можна звертатись. Зараз, пояснює захисник, головне налагодити зміну добровольців, щоб тих, хто втомився чи їде додому, могли замінити інші охочі. Водночас, відзначає, що робота не з легких: жодного алкоголю, чіткий графік, холод та небезпека нових сутичок із міліцією – ось невід’ємні складові їхнього щоденного розпорядку.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG