Доступність посилання

ТОП новини

Новий рік і Різдво без привітань влади ініціюють у Львові


Українські журналісти висловили свою солідарність колезі, активістці Євромайдану Тетяні Чорновол. У Рівному та Івано-Франківську представники ЗМІ вийшли на пікет з гаслом «Всіх не переб’єте» і вимагають покарати винних у жорстоких нападах на журналістів, які відбулися останніми днями. У Львові та Донецьку журналісти вимагають об’єктивного і оперативного розслідування.

Останні події в Україні, пов’язані з побиттям більше ніж півсотні журналістів, зокрема жорстоке побиття активістки Майдану Тетяни Чорновол, свідчать про те, що професійна журналістика в Україні стає небезпечною. Про це говорять представники ЗМІ у Києві та регіонах і закликають один одного до солідарності. «Всіх не переб’єте», – попередили представники мас-медіа Івано-Франківська.

Окрім перевищення повноважень, дії співробітників МВС, що підняли руку на співробітників ЗМІ, підпадають під статтю 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання професійній діяльності журналістів. Проте ніхто з тих, хто бив журналістів, не покараний, вважають львівські журналісти.

І у своїй заяві, під якою вже підписались десятки медійників, вимагають об’єктивного і оперативного розслідування справи щодо побиття Тетяни Чорновол, оприлюднення імен можливих замовників і виконавців цього злочину, притягнення їх до відповідальності. Журналісти також вимагають припинити переслідування й репресій проти всіх учасників акцій протесту.

Влада має слухати вітання людей

Представники львівських ЗМІ закликають колег не подавати в ефірах радіо та телебачення, на шпальтах газет і журналів привітання влади з Новим роком і Різдвом.

«Колись президент виходив із закликом «почую кожного», то настав час кожному сказати новорічне привітання від народу, який є головним джерелом влади. Тобто, мас-медіа подають привітання не слуг народу, а самого народу. Журналісти надають громадянам можливість привітати своїх рідних, усіх людей, висловити побажання, розповісти, про яку країну вони мріють. Це буде і дискусія, і влада слухатиме, а не її», – каже аналітик Олександр Антонюк.

Ольга Лучка, виконавчий секретар Львівського осередку Незалежної медіа-профспілки України, зауважила: «Варто залучити журналістські організації, рух «Стоп цензурі», колег по усій країні, над чим і працюватимемо».

Хто підтримає таку ініціативу на знак протесту щодо побиття журналістів, стане відомо вже днями.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG