Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку журналістам погрожують звільненнями за участь у Майдані


Донецький Євромайдан, 22 листопада 2013 року
Донецький Євромайдан, 22 листопада 2013 року

Валерія Дубова

Донецьким журналістам, які брали участь у Євромайдані, а також акції солідарності з Тетяною Чорновол, погрожують звільненням. З такими заявами звернулись кілька кореспондентів місцевих комунальних та приватних ЗМІ до громадських організацій і правозахисників. Про випадки цензури в регіоні медіаексперти заявляли вже давно.

У Донецьку з подіями останнього місяця гостро постало питання цензури. Про ігнорування тем Євромайдану місцевими державними ЗМІ вже говорили експерти, але цього разу йдеться про долю конкретних журналістів, яким погрожують звільненням через їхню громадянську позицію. Для того, щоб убезпечити колег від тиску, Донецький інститут інформації наступного року планує створити стабілізаційний фонд.

Наразі журналісти, які звернулись до організації, змогли отримати лише консультаційну та медійну допомогу. Про це розповів Радіо Свобода засновник Донецького інституту інформації, редактор місцевого інтернет-видання Олексій Мацука.

Збирають усілякий компромат, тому що ці журналісти ходили на Євромайдан як учасники, виступали на мітингах
Олексій Мацука
«Журналісти звертаються до нас з інформацією про те, що редактори їхніх ЗМІ збирають на них усілякий компромат, дані, тому що ці журналісти ходили на Євромайдан як учасники, виступали на мітингах… Ясна річ, керівництву цих ЗМІ стало про це відомо і вони заявили свої претензії цим журналістам. На сьогодні звільнень або стягнень чи доган немає, але усіляко намагаються створити ситуації, коли ці журналісти опиняться у такій ситуації, щоб їх можна було звільнити», – зазначає Олексій Мацука.

За його словами, єдине, чим наразі можна допомогти цим журналістам, – публічністю цього питання, адже традиція тиску на ЗМІ з боку влади на Донеччині є давньою і закоренілою. Саме тому, на його думку, важливо створити фонд, який надаватиме фінансову допомогу журналістам, які через свою діяльність зазнали утисків і залишилися без роботи або мають терміново покинути регіон через переслідування.

Влада намагається нейтралізувати голос народу – експерт

Питання тиску на журналістів і цензури преси в Донецькій області впродовж кількох років вивчає медіаексперт та соціолог Володимир Кіпень. Про динаміку цих процесів він розповів у коментарі Радіо Свобода.

Ми чудово розуміємо, що одна з ключових задач, яку ставить влада перед собою, нейтралізувати голос народу
Володимир Кіпень
«Тиск, який здійснювався ще до Майдану – наша оцінка цього завжди була достатньо різка. Зараз, скажімо, ті моменти, про які ми говорили ще декілька місяців тому, вийшли на якісно новий рівень. Ми чудово розуміємо, що одна з ключових задач, яку ставить влада перед собою для того, щоб нейтралізувати голос народу, хай частини народу, є спроба позбавити можливості саме засобам масової інформації вільно інформувати про ці події», – каже Володимир Кіпень.

У свою чергу, місцева влада не робила жодних офіційних заяв із заборонами висвітлювати певні теми. А голова управління зі зв’язків з громадськістю Донецької міської ради Максим Ровінський наголосив, що звільнити журналіста комунального ЗМІ з подібної причини дуже важко хоча б через складність процедури.

«На сьогодні у комунальних ЗМІ журналіст захищений значно більше, адже з журналістом укладено контракт. Він офіційно працевлаштований, що гарантує йому більший захист, ніж усна домовленість між ним і редактором», – зауважив Максим Ровінський у коментарі Радіо Свобода.

Питанням захисту журналістів, на думку експертів, мають опікуватись не тільки правозахисні організації і міжнародні донори, а й саме суспільство. Саме тому наступного року обіцяють багато часу присвятити цій проблемі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG