Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС пояснюють, що від України не вимагають узаконення одностатевих шлюбів


Європейський союз не встановлює законів щодо сім’ї і не втручається в питання моралі, це залишається питанням національних урядів, мовиться в заяві представництва ЄС в Україні.

«Тоді як деякі члени ЄС вирішили узаконити одностатеві шлюби, в інших шлюб визначається як союз між чоловіком і жінкою. Україна погодила з ЄС низку законів, які мають бути ухвалені з метою забезпечення лібералізації візового режиму. Туди включено закони проти дискримінації, але вони не мають нічого спільного з правилами, що регулюють шлюбні відносини», – мовиться в повідомленні.

Натомість, нагадали в представництві ЄС, для просування по шляху до лібералізації візового режиму потрібно, щоб Україна ухвалила закони проти всіх різновидів дискримінації на робочому місці, аналогічні до правил ЄС у цій сфері.

У представництві наголошують, що останнім часом відносини України і ЄС стали предметом низки публічних коментарів, і деякі згадані дані неточно відображають справжні вигоди, які угода про асоціацію принесла б Україні, й існують серйозні непорозуміння про рівень повноважень ЄС.

14 грудня прем’єр Микола Азаров на мітингу прихильників влади стверджував, нібито Україні для отримання безвізового режиму з Європейським союзом необхідно узаконити одностатеві шлюби й ухвалити закон про рівність сексуальних меншин.

При цьому сам Азаров числиться ініціатором урядового законопроекту 2342, який, серед іншого, має на меті виконати єдину справжню вимогу ЄС до України щодо сексуальних меншин – гарантувати відсутність їхньої дискримінації у трудових відносинах. Для цього Азаров і Кабмін пропонують додати слова «сексуальної орієнтації» до переліку підстав, за якими дискримінація у трудових правах має бути неможлива, у статті 2-1 Кодексу законів про працю, «Рівність трудових прав громадян України». Нині ця стаття виглядає так: «Україна забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин».
XS
SM
MD
LG