Доступність посилання

ТОП новини

Чи почує Янукович новорічне звернення українців до президента?


Київ – У цю новорічну ніч український президент Віктор Янукович офіційно звернеться до українського народу, а народ – йому відповість. За словами політологів, новорічне звернення українського народу до президента транслюватиметься вперше в історії. Відтак воно матиме величезне значення, оскільки українці публічно висловлять главі держави свої прагнення, вважають фахівці. У парламентській більшості таке народне звернення не вважають вартим уваги. Тим часом в інтернеті вже з’являються фейкові звернення президента, де він нібито заявляє, що йде з посади.

Українські громадські активісти підготували новорічне звернення від імені українського народу до президента Віктора Януковича зі своїм баченням майбутнього України.

У записі звернення, яке відбувалося в Міжнародному центрі культури та мистецтв на майдані Незалежності в Києві, взяло участь понад 50 українців з різних регіонів та соціальних верств, кажуть його ініціатори.

У своїй промові до президента українці торкнулися найважливіших моментів року, що минає.

Відеотрансляція цього звернення до президента відбудеться 31 грудня за п’ять хвилин до півночі на сайті kraplya.com, а також у ефірі hromadske.tv та кількох інших медіа.

Що ж до самого президента Віктора Януковича, то він записав своє традиційне новорічне звернення до українців, цього разу – у соборі Успіння Пресвятої Богородиці Києво-Печерської Лаври та в її головному храмі, які використовує УПЦ (Московського патріархату).

За словами головного режисера зйомок Анни Гресь, оформлення знімального майданчика та сценарій у цілому залишилися у традиціях Новорічного вітання. Вона наголосила, що Лавра є «дуже символічним місцем для України» і що знімальна група хотіла «передати затишок і тепло Нового року», цитує режисера прес-служба глави держави.

За інформацією прес-служби, висота ялинки у цьогорічному зверненні склала вісім метрів. На її оформлення пішло близько двох кілометрів гірлянд і кілька десятків куль, прикрашали її три доби.

Між тим, в інтернеті вже з’явилося відео, де з цієї ялинки під час президентського звернення падають прикраси. Чи це є витоком інформації з запису реального звернення президента, чи це відео є фейковим (несправжнім), наразі не відомо.

Хоча новорічне відеозвернення Януковича ще не пролунало, користувачі ютубу вже виклали пародії на нього. В одній з них на відео з попереднього звернення наклали інші слова: голос, подібний до президентського, говорить, що Євромайдан став для нього неочікуваним, що він вибачається за свої дії та йде у відставку. Станом на вечір 31 грудня офіційної реакції адміністрації президента на ці відео немає.

Новорічне звернення українців владу не обходить?

Що ж до новорічного звернення українців до президента, то офіційно воно ще не озвучене, тож і офіційна реакція президента на нього наразі невідома. Проте провладні політики сприймають цю громадську ініціативу різко негативно.

Депутат-регіонал Ярослав Сухий запевнив Радіо Свобода, що слухатиме в новорічну ніч лише звернення Віктора Януковича, звернення ж українців до президента його не обходить.

«Новорічне звернення пана президента обов’язково послухаю. І спробую зрозуміти ті важливі речі, які воно міститиме. Звернення до президента представників вуличного заходу мене не цікавить. Коли на Майдані говорили про європейську мрію, про євроінтеграцію – я їх розумів. А нині – це звичайна вулична політична тусовка, і мені байдуже, що вони скажуть. Байдуже!» – відповів депутат.

Політолог: звертатися на новий рік до президента – це симетрично

Президент Віктор Янукович навряд чи почує новорічне звернення українців з Євромайдану до нього, але від цього таке звернення не втрачає своєї важливості, вважає політолог Олександр Палій.

«Більшість українців у новорічному зверненні до президента сказали б йому єдине слово: «Іди!»
Олександр Палій
«Новорічне звернення українців до президента – це і оригінально, і симетрично. Це робиться вперше, і тому матиме набагато потужніший ефект, ніж звичні події, які повторюються. Звернення президента до людей ми чуємо щороку, і це менш цікаво, – вважає політолог. – Припускаю, що більшість українців у новорічному зверненні до президента сказали б йому єдине слово: «Іди!». Віктор Янукович обіцяв почути кожного, але не почув мільйони. Влада зациклена на самозбагаченні, нічого іншого не хоче чути».

Відтак новорічне звернення громадян до президента насправді стане зверненням українців до українців, підсумовує Олександр Палій. Проте цю та подібні події, спричинені Євромайданом, низка українських політологів вважає знаковими. Оскільки, на думку фахівців, подібні звернення народу до президента є проявом кристалізації громадянського суспільства в Україні.

Хроніка Євромайдану: від кривавих штурмів до мільйонних мітингів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG