Доступність посилання

ТОП новини

У Львові встановили 4-метрового дідуха


У Львові встановили дідуха
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

У Львові встановили дідуха

Львів – Найбільшого дідуха, заввишки 4 метри, встановили у центрі Львова. Урочистість розпочалась різдвяною ходою від площі Ринок. Дідух – головний символ Різдва і чимало галичан ставлять у своїх домівках не ялинку, а саме дідуха.

Дідух, останній обжинковий сніп… На Святий вечір господар заносив його до хати, благословляв усю родину, а тоді ставив його у куті і вже тоді всі сідали вечеряти. Досі кажуть, що «дідух до хати – вся нечисть з хати».

Василь Коцюк навчився в’язати дідуха у своїх батьків, які мешкають на Стрийщині в селі Голобутів. Родина і зробила найвищого дідуха для Львова.

«Згідно з християнською традицією, коли Ісус народився, Йосип снопом закрив шпарку у стаєнці, щоб було тепліше. Відтоді ставимо у куті дідуха на чільному місці. А за язичницькою традицією, то це останній обжинковий сніп, дух предків. Були у нас такі традиції, що на Василя дідуха виносили, обмивали, обмолочували і зерно вимішували з зерном для висівання. А солому спалювали», – розповів Василь Коцюк.

Дідух символ добра і злагоди

Дідух вважається символом злагоди у родині, доброго врожаю, а на загал дарує святковий Різдвяний настрій. Хоча дідуха після Василія або ж Водохреща спалюють, львівського міського дідуха зберегли від минулого року, прикрасивши його новими снопами.

Урочиста хода до міського дідуха супроводжувалась колядою у виконанні львів’ян різного віку. А дітя розповіли, чим для них є Різдво і його символи.

– Для мене дідух це святковий символ, який об’єднує людей і створює святковий настрій

– Різдво – це коли Ісус Христос народився, прийшов на землю, щоб ми його прославляли, а Різдво дарує настрій.

– Ми бажаємо, щоб усі родини відчули дух Різдва.

Різдво у Львові за останні роки стало головною туристичною родзинкою міста.

«Різдво у Львові кожного року особливе, це велике тепло сердець львів’ян і всіх, хто сюди приїжджає, щоб відчути радість народження Ісуса, який любить кожного з нас і ми натомість маємо прийняти його любов, бути просто добрими людьми, добрими українцями», – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

У ці дні у місто Лева приїхали сотні гостей, більшість – із різних регіонів України, а також із Білорусі та Росії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG