Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан змінив ставлення Заходу до українців (європейська преса)


ЗМІ в Іспанії активно обговорюють королівський корупційний скандал, в який втрапила принцеса Крістіна, німецькі видання пишуть про наслідки травми Анґели Меркель під час катання на лижах, а російська служба Radio France International аналізує, як змінилось ставлення західних політиків до України в останні місяці.

Євромайдан змушує Захід змінювати ставлення до України, повідомляє російська служба французького видання RFI. Україна залишається в центрі уваги євроатлантичної громадськості. Захід обговорює причини поведінки Віктора Януковича, що призвела до відмови від зближення з ЄС. У статті проаналізовані всі акти підтримки народу України з боку західних країн.

Європейські політики різними способами надають моральну підтримку Україні, пише видання. Так голова фракції «Зелених» у Європарламенті Ребекка Гармс зустріла Новий рік на Майдані в Києві. А віце-президент Європейського парламенту Джанні Пітелла зустрівся з донькою Юлії Тимошенко Євгенією та лідером партії УДАР Віталієм Кличком, запевнивши, що закликатиме європейські інститути знайти більш рішучі заходи, щоб зупинити антидемократичні дії в Україні.

Перший крок у цьому напрямку зроблений у США, нагадує читачам видання. Адміністрація президента Барака Обами обговорила з представниками української діаспори заходи з підтримки демократичного процесу в Україні. Адміністрацію представляла Карен Донфрід, помічник президента Обами і старший директор з питань Європи в Раді національної безпеки США.

Ситуація в Україні стане також предметом розгляду під час ювілейної 50-ї Мюнхенської конференції з безпеки, яка пройде у столиці Баварії з 31 січня по 2 лютого.

Про королівський корупційний скандал в Іспанії повідомляє тамтешнє видання El Pais. Суд звинуватив дочку короля Іспанії Хуана Карлоса у відмиванні грошей та ухиленні від сплати податків. Крістіна потрапила під підозру через діяльність свого чоловіка герцога Іньякі Урдангаріна. Його звинувачують у фінансових злочинах та шахрайстві.

Повідомляється, що герцог (колишній олімпійський чемпіон із гандболу) та його діловий партнер Дієґо Торрес відмили близько 6 мільйонів євро коштів від урядів Валенсії та Балеарських островів у період між 2004 і 2006 роками. За даними слідства, партнери отримували державні контракти у сфері спорту і туризму через їхню некомерційну організацію, а потім спрямовували велику частина грошей на приватні компанії з офшорними рахунками, пише видання.

Суддя Хосе Кастро заявив, що принцеса Крістіна повинна постати перед судом і свідчити з двох причин: щоб прояснити свою роль у справі, а також щоб відстояти аксіому, що «закон рівний для всіх».

Німецьке видання Spiegel повідомляє про те, що канцлер Анґела Меркель, яка отримала травму, катаючись на лижах, змушена cкасувати більшість зустрічей і наступні три тижні провести в ліжку. Посилаючись на заяву прес-секретаря канцлера, видання повідомляє, що Анґела Меркель отримала частковий перелом тазового поясу від падіння під час відпустки, яку вона провела, катаючись на лижах на швейцарському курорті Енгадін. Травма означає, що канцлер має здебільшого лежати наступні три тижні, пересуватись виключно на милицях і скасувати усі авіаперельоти. Вже скасований візит до Польщі наступного тижня та зустріч з новим прем’єр-міністром Люксембургу Ксавьєром Беттелєм у Берліні, пише німецьке видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG