Доступність посилання

ТОП новини

За пікет біля будинку Захарченка міліція відкрила провадження


Паркан Захарченка не вартий 4 рокiв за ґратами – адвокат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Київ – Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом пікетування біля будинку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. У діях мітингувальників правоохоронці побачили «хуліганські дії», однак які саме – не повідомляють. Підозрюваних у правопорушенні немає, адже провадження відкрито «за фактом». Однак уже декілька осіб отримали повістки з вимогою з’явитися у райвідділки міліції на допити як свідки. Якщо ж винні будуть встановлені, суд їх може позбавити волі на термін максимум до чотирьох років. Тим часом чоловік, який представився власником будинку, просить закрити справу.

Наприкінці грудня Павло Коломієць на власному авто разом з іншими активістами Автомайдану пікетували заміський маєток міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Тоді правоохоронці не виявили великого інтересу до дій мітингувальників. Однак через декілька днів працівники міліції завітали до помешкання Коломійця і попросили в усній формі зв’язатися зі слідчим Обухівського району в Київської області.

Активіст розповів: «26 грудня каталися з Автомайданом до будинку Захарченка. Після цього через декілька днів до мене прийшла міліція і попросили в усній формі зв’язатися зі слідчим Обухівського району. Сказали, що відкрито кримінальне провадження з приводу того, що там щось намалювали на паркані. Потім вони знову прийшли, але вже з офіційною повісткою – з вимогою з’явитися до слідчого, де буде проведений допит».

«Провадження порушене не проти пікетувальників, а проти хуліганських дій»

Інформацію про те, що кримінальне провадження відкрито саме за фактом написання написів на паркані, не зміг підтвердити у коментарі Радіо Свобода заступник начальника прес-служби Головного управління МВС у Київській області Ігор Скріпачук. Проте він стверджує, що кримінальне провадження порушене не проти пікетувальників, а проти хуліганських дій біля маєтку Захарченка.

«За даним фактом відкрите кримінальне провадження – «хуліганство». Виїхала слідча оперативна група і виявила, що на місці пікетування проводилися хуліганські дії. Через це було порушене кримінальне провадження. Справа на даний час перебуває в Генеральному слідчому управлінні Міністерства внутрішніх справ», ­– говорить Скріпачук.

Уточнити, які саме «хуліганські дії» побачили оперативники під час пікетування, Ігор Скріпачук не зміг, обґрунтувавши це тим, що зараз справа перебуває у стадії слідства.

«Виклики – це психологічний тиск на активістів»

У свою чергу, адвокат Дмитро Йовдій вважає, що дії мітингувальників біля будинку Захарченка ніяким чином не можна розцінювати як хуліганські. Адвокат думає, що у разі встановлення злочину максимум, що має понести правопорушник, – це адміністративну відповідальність.

Це ніяким чином не може підпадати під статтю «хуліганство»
Дмитро Йовдій
«За ступенем своєї суспільної небезпечності та за ступенем завданої шкоди майну – це ніяким чином не може підпадати під статтю «хуліганство», що передбачає відповідальність до чотирьох років. Порівнювати за ступенем суспільної небезпечності дії, як заподіяння тілесних ушкоджень громадським діячам, народним депутатам і розмалювання паркану – з точки зору юридичної кваліфікації абсолютно неправомірно», – наголошує адвокат.

Виклики активістів мають на меті здійснити на них психологічний тиск та змусити припинити участь у будь-яких акціях протесту, вважає Йовдій. Він також прогнозує, що перебіг розслідування меншою мірою залежатиме від юридичної складової, а більше від політичної волі осіб, які ініціювали кримінальне провадження.

Чоловік, який представився власником будинку, просить закрити справу

Активісти Автомайдану обклеїли паркан і ворота домоволодіння в селі Підгірці під Києвом і кілька днів пікетували його, прийнявши за майно керівника МВС Віталія Захарченка. Про це заявила 9 січня вже центральна прес-служба міністерства, коментуючи розслідування кримінального провадження за цим фактом.

Згідно з цим повідомлення, власник цього будинку 9 січня звернувся в міліцію із заявою про припинення кримінального переслідування автомайданівців. Зокрема, він подав заяву про припинення досудового розслідування за фактом хуліганських дій біля його приміщення, оскільки керівники Автомайдану попросили вибачення і пообіцяли більше не завдавати шкоди його майну.

«Вибачення були прийняті, власник будинку не має претензій до осіб, які брали участь у хуліганських діях і пошкодженні майна та клопочеться про припинення досудового розслідування у кримінальному провадженні», – повідомив заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Гнатів.

Лідер Автомайдану Дмитро Булатов підтвердив, що зустрічався із чоловіком, який представився власником маєтку, і активісти не виключають, що юридично так і є, повідомляє intv.ua.

Водночас Булатов наголосив: ця людина не заперечувала, що в будинку мешкає керівник МВС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG