Доступність посилання

ТОП новини

Від опозиції вимагають одного кандидата і блокади Верховної Ради


Київ – Висунути єдиного кандидата від опозиції на президентські вибори вже зараз та розпочати блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії, щоб не допустити ухвалення Державного бюджету, а також добитися розпуску парламенту – такі вимоги висунула Громадська рада Майдану (ГРМ) українській опозиції. Увага: ГРМ не можна плутати з Громадським сектором Євромайдану, який об’єднує його активістів, та із Всеукраїнським об’єднанням «Майдан», створеним представниками відомих громадських організацій та трьох опозиційних партій. Хоча з першим і другим вона має спільні слова у назві – «громадська» та «Майдан». У цій Раді запевняють, що її визначальною рисою є те, що туди не входять політики. Але це не заважає її представникам висувати цілком конкретні політичні вимоги опозиції.

Громадська рада Майдану визначає себе як координаційний орган громадських організацій, об’єднань та ініціатив Майдану. Там повідомляють, що наразі до її лав вступили понад 100 колективних членів. Обов’язкові вимоги до них: наявність своїх представників на Майдані, не радикальний і не політичний характер. «Ініціативою» може вважатися, зокрема, і намет на Майдані, пояснюють у ГРМ.

І ось цей координаційний орган встановив дедлайн для висунення єдиного кандидата на вимогу громадськості – 10 січня. Якщо цього не станеться, то обіцяють відповідним чином відреагувати, але поки що не уточнюють, як саме планують здійснювати вплив на опозиціонерів.

Єдиний кандидат від опозиції уже зараз: утопія, легітимна вимога чи розпорошення сил?

Представники ГРМ наголошують на тому, що, як засвідчує досвід інших країн, будь-яка зміна системи не можлива без наявності конкретного лідера. На їхню думку, саме зараз настав час висунути єдиного кандидата на президента від опозиції.

Член ГРМ, голова правління ГО «Центр стратегічних досліджень» Павло Жовніренко пояснює їхню позицію так: «Ми розуміємо аргументацію, що коли висунути єдиного кандидата від опозиції, то існує небезпека, що його можуть отруїти або щось інше зробити. Але повірте нам, є механізми, які убезпечують від цього настільки, наскільки це можливо. Для чого потрібен єдиний кандидат? Для того щоб громадськість перед тим зробила аудит того кандидата, для того. Виборча кампанія на президентських виборах починається на наступний день після них. Уже й так часу згаяно дуже багато», – наголосив представник Громадської ради Майдану.

Заступник голови фракції ВО «Батьківщина» Сергій Сас розповів Радіо Свобода, що про ці вимоги ГРМ йому наразі не відомо. Депутат перебуває на Кіровоградщині. Наступний тиждень є пленарним у парламенті. На такому тижні зазвичай фракція партії збирається в понеділок для обговорення нагальних питань, зауважив народний депутат. Сергій Сас не виключає можливості проведення засідання фракції раніше, але наразі щодо цього інформації немає.

Опозиція ще не ухвалювала ніякі рішення, тому що наступний тиждень буде пленарним
Сергій Сас
«Опозиція, наскільки мені відомо, ще не ухвалювала ніякі рішення, тому що наступний тиждень буде пленарним. На цьому тижні збереться фракція й буде ухвалювати якісь рішення», – повідомив нардеп від «Батьківщини».

4 січня в ефірі «5-го каналу» лідер парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що в першому турі президентських виборів братимуть участь кандидати від усіх трьох опозиційних політичних сил, пославшись на угоду цих трьох партій від 18 травня 2013 року, за якою єдиний кандидат отримає підтримку в другому турі.

А ось лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що для переконливої перемоги над президентом Віктором Януковичем «немає іншого шляху, окрім висунення єдиного кандидата вже у першому турі президентських виборів». Про це повідомила прес-служба партії 7 січня.

Представники ГРМ наголошують, що вони не мають жодних суперечностей із представниками Всеукраїнське об’єднання «Майдан». Принципова відмінність – у складі «Майдану» є політичні партії та об’єднання, а в ГРМ – ні.

Політтехнолог Олег Медведєв у коментарі Радіо Свобода висловив переконання, що висувати такі абсолютно політизовані вимоги громадське об’єднання без участі політиків не може.

Виникають підозри, що цю заяву хтось режисує. Все-таки, це об’єднання з політикою та з політиками
Олег Медведєв
«У мене виникають підозри, що цю заяву хтось режисує. Те, що вони, проголошуючи себе об’єднанням без політиків, ставлять конкретні політичні вимоги – це означає все-таки, що це об’єднання з політикою та з політиками», – вважає Олег Медведєв.

Тим часом член Ради ВО «Майдан», науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко загалом також визнає, що диференціація середовищ Майдану не обов’язково означає суперечність, хоча й вказує на відмінності в поглядах і позиціях.

Майдан – це горизонтальна структура, в якій немає якоїсь ієрархії. Але в цьому разі це створює враження розпорошення сил
Олександр Сушко
«Диференціація середовищ Майдану відображає реальний стан справ. Майдан – це радше мережа, горизонтальна структура, в якій немає якоїсь ієрархії. Це мережа різних суб’єктів. Але в цьому разі це створює враження розпорошення сил», – вважає член Ради ВО «Майдан».

Якщо парламент ухвалить Держбюджет, це буде поразка Майдану – ГРМ

Тим часом інший член ГРМ, координатор громадської кампанії «За відповідальну владу», у минулому заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (2005-2010) Ігор Курус заявив, що якщо парламентській більшості вдасться ухвалити Державний бюджет – це буде поразкою Майдану. Завдяки цьому влада зможе профінансувати міліцію, закласти у видаткову частину кошторису 12 мільярдів доларів російських грошей і зможе далі проводити приватизацію і державні тендери. Наразі Росія перерахувала Україні три мільярди доларів із 15 обіцяних в рамках комерційного кредиту.

Фінальною метою блокування парламенту в ГРМ називають його розпуск.

Якщо опозиція не зможе заблокувати парламент, то буде звернення до парламентської опозиції про складання 151 мандату
Ігор Курус
«Розпуск – це один з інструментів виходу з політичної кризи в Україні. Тому що ресурси Майдану можуть вичерпуватися: і людські ресурси, і фінансові. Тримати людей на Майдані й не здійснювати тиску, який передбачений законодавством і який є реалістичним, – це неправильно. Якщо опозиція не зможе заблокувати парламент, то наступним пунктом нашої програми буде звернення до парламентської опозиції про складання 151 мандату», – пояснив Ігор Курус.

Але здійснити це без участі й політичної волі гаранта Основного Закону не можливо. Згідно зі статтею 90 Конституції України, президент може припинити достроково повноваження Верховної Ради України, якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Наразі ГРМ готується до участі в Першому Форумі Євромайданів, який має відбутися в Харкові 11-12 січня. Для цього вона затвердила технічні завдання для власних делегатів. У ГРМ обіцяють виконувати функцію громадського контролю за діяльністю влади та опозиції.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG