Доступність посилання

ТОП новини

Конвойна служба мала право стріляти в активістів – Мазан


Працівники міліції, які охороняли засуджених осіб, мали законні підстави для застосування зброї, коли правопорушники намагалися захопити спецавтомобіль конвою. Про це сказав тимчасовий виконувач обов’язків начальника ГУМВС України в Києві Валерій Мазан, коментуючи події навколо Києво-Святошинського районного суду Київської області в ніч з 10 на 11 січня.

Після оголошення вироку у справі «васильківських терористів» працівники спецпідрозділу «Грифон» конвоювали засуджених до СІЗО.

«Учасники зібрання біля суду заблокували проїзд автомобілям конвою. Під час спроби автомобіля полку конвойної служби міліції із засудженими виїхати за територію суду мітингувальники почали кидати в бік приміщення суду та в автомобіль пляшки з водою, палиці та каміння, блокуючи при цьому рух», – ідеться в повідомленні управління зв’язків з громадськістю МВС України.

«Я акцентую, що працівники конвойної служби були озброєні і мали повне право застосовувати вогнепальну зброю в цей період, оскільки була спроба захвату автомобіля», – наголосив Валерій Мазан.

За його словами, працівники «Беркута» утворили живий «коридор» для того, щоб конвойний спецавтомобіль зміг виїхати з території суду. При цьому 17 працівників «Беркуту» отримали різні ушкодження.

Згодом «частина радикально налаштованих активістів вчинила ряд протиправних дій біля Святошинського райуправління міліції Києва. Зокрема, правопорушники заблокували автобуси із працівниками міліції та пошкодили транспортні засоби міліції», повідомляє управління зв’язків з громадськістю МВС України.


Під час масових акцій увечері 10 січня і вночі 11 січня були побиті або поранені десятки активістів, які перебували під Києво-Святошинським районним судом Київської області. Найвідомішим серед них є колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, який намагався стати між активістами і співробітниками «Беркуту». Зараз він перебуває в лікарняній палаті, у нього діагностований «струс головного мозку, забійна рана правої лобної ділянки, набряк м'яких тканин правої надбрівної та лівої лобної ділянок». Про це йдеться у висновку лікарів клініки, куди колишній міністр потрапив після побиття.

Обурені діями бійців «Беркута», активісти Майдану заблокували їх в автобусах. Після тривалого протистояння мітингувальники і командири «Беркута» врешті домовились, що бійцям відкриють живий коридор і випустять їх до будівлі РВВС, якщо вони пройдуть з відкритими обличчями, що ті і зробили.
Євромайданівці змусили бійців «Беркута» зняти маски
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00
XS
SM
MD
LG