Доступність посилання

ТОП новини

Лист до УГКЦ Мінкульт написав у відповідь на звернення «правовірних греко-католиків» – урядовець


Причиною листа, адресованого главі УГКЦ Святославу (Шевчукові) від Міністерства культури, є функціонування «незаконно встановленого молитовного намету на майдані Незалежності», заявив сьогодні Радіо Свобода директор департаменту релігії Міністерства культури Михайло Мошкола.

А приводом для звернення стали численні скарги щодо функціонування цього намету від членів «Української правовірної греко-католицької церкви» (УПГКЦ) – офіційно не зареєстрованої і не визнаної в Україні релігійної організації, повідомив урядовець.

«Є Українська греко-католицька церква, а є «правовірна УГКЦ». І вони один на одного пишуть, пікетують, звертаються, фіксують. Причиною цього листа є лише одне: те, що встановлений намет, який належить одній із церков Української греко-католицької церкви. А нас пікетують, до нас пишуть. Ми ж маємо відреагувати як орган. А ви зверніться, скажіть, отримайте дозвіл і встановлюйте. Ніхто не хотів робити якийсь випад у сторону церкви», – каже він.

Чиновник радить блаженнішому Святославу (Шевчукові) у відповідь на отриманий лист звернутись до голови КМДА з проханням дозволити функціонування «молитовного намету», оскільки про законність функціонування намету має знати і міліція.

Сьогодні глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав оприлюднив офіційний лист за підписом першого заступника міністра культури України Тимофія Кохана. У цьому листі йдеться про «релігійну діяльність, яку на порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації здійснюють представники, зокрема, Української греко-католицької церкви на майдані Незалежності міста Києва впродовж грудня минулого року та на початку нового 2014 року».

Лист містить кілька приписів і завершується так: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».

Повідомлення про лист викликало негативну реакцію в різних колах. Зокрема, глава УГКЦ висловив переконання, що для молитви за мир не потрібно окремого дозволу влади. Глава УПЦ-КП патріарх Філарет теж наголосив, що «молитись ніхто не може заборонити». В опозиції вимагають відставки керівництва Мінкультури за погрози УГКЦ. А у владній Партії регіонів лист Мінкульту розцінили як непрофесіоналізм і тиск на вірян.
XS
SM
MD
LG