Доступність посилання

ТОП новини

Росія: радник Радіо Свобода зі США «грубо порушив міграційне законодавство»


Дейвід Саттер, Москва, 20 вересня 2013 року
Дейвід Саттер, Москва, 20 вересня 2013 року
Міністерство закордонних справ Росії назвало сьогодні тенденційними повідомлення з приводу того, що відомому журналістові зі США, радникові Радіо Свобода Дейвідові Саттеру відмовили в російській візі.

За версією російського дипломатичного відомства, Саттеру відмовили в багаторазовій візі через грубе порушення російського міграційного законодавства, і сам журналіст визнав свою вину. Відтак суд наприкінці листопада минулого року засудив його до штрафу й адміністративного видворення поза межі Росії, і російські міграційні органи заборонили йому в’їзд до країни на наступні п’ять років. Після цього Саттер виїхав із Росії 4 грудня, мовиться в заяві.

Як заявили в МЗС Росії, Саттер, в’їхавши до Росії 21 листопада і отримавши акредитаційне журналістське посвідчення, мав негайно з’явитися до міграційних органів по візу, але прибув туди тільки 26 листопада і таким чином фактично ці дні перебував у Росії нелегально, що й склало згадане порушення. (21 листопада був четвер, 26 листопада – вівторок; субота й неділя – вихідні.)

Сам Дейвід Саттер повідомляв про цілком інший перебіг подій. За його словами, його у грудні минулого року повідомили, що його прохання про візу задоволене, і МЗС Росії присвоїло його проханню офіційний номер, який він мав пред’явити в російському посольстві в Україні, де він на той час перебував; але, за словами журналіста, в посольстві Росії в Києві йому заявили, що його присутність у Росії небажана, відтак його прохання про візу відхилене.

Як повідомляв учора президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Кевін Клоуз, посольство США в Москві подало офіційний дипломатичний протест Міністерству закордонних справ Росії з цього приводу. За словами Клоуза, посольство домагалося від російського МЗС пояснень, але безрезультатно.

Дейвід Саттер жив і працював у Росії як радник Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода з вересня минулого року. Він також пише статті й коментарі для російської служби Радіо Свобода і, крім того, дає інтерв’ю і пише аналітичні статті й для інших новинних та аналітичних сайтів.

Він – автор фільму «Вік безумства. Занепад та руйнація Радянського Союзу», який представили на Євромайдані в Києві у грудні минулого року.
XS
SM
MD
LG