Доступність посилання

ТОП новини

Європа втратила українське керівництво, але отримала український народ – президент Литви


Президент Литви Даля Ґрібаускайте вважає, що після Вільнюського саміту Східного партнерства Європа «втратила українське керівництво, але отримала український народ», і лише від його політичної волі залежатиме майбутнє відносин Києва та Брюсселя.

Про це глава литовської держави, яка головувала в ЄС у другому півріччі 2013 року, заявила на прес-конференції в Страсбурзі у вівторок, говорячи про підсумки саміту Східного партнерства, який відбувся у Вільнюсі 28-29 листопада.

«Після цього саміту Україна не буде такою, як була, українські люди також не будуть тими самими. Ми дійсно втратили сьогоднішнє керівництво України, але ми отримали українських людей, ми отримали їхню боротьбу за майбутнє», – сказала президент.

Президент Литви констатувала, що «це заохочує нас ніколи не здаватися під жодним зовнішнім тиском ні від кого». У зв’язку з цим Ґрібаускайте висловила думку, що лише від «політичної волі українського народу та наших урядів в Європі» залежатиме «допомога країні, яка хоче наблизитися до ЄС».

Україна планувала підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 29 листопада. Проте за тиждень до цього уряд вирішив зупинити підготовку угоди про асоціацію. Це спровокувало масові протести в Україні.
XS
SM
MD
LG