Доступність посилання

ТОП новини

Лист Мінкульту – це попередження усім конфесіям – архієпископ Ісіченко


Архієпископ Ісіченко: створення держкомрелігії – це спокуса відновлення «сталінських» інституцій

Харків – Влада хоче розколоти християнську спільноту, бо та «виявила безпрецедентну солідарність у підтримці Євромайдану», – вважає архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор Ісіченко. Цим він пояснює появу листа Міністерства культури до УКГЦ щодо неправомірності встановлення намету для богослужіння на Євромайдані у Києві.

Спрямування листа має на меті розколоти християнську спільноту України, яка виявила безпрецедентну солідарність у підтримці акцій на Майдані
– Цей лист було оприлюднено на другий день після такої дуже негарної демонстрації проти Української греко-католицької церкви, яка була проведена у Києві представниками політичних кіл такого шовіністично-монархічного напрямку. Ці заходи разом з брутальною риторикою Колесніченка чи харківських можновладців працюють на створення давнього міфу інкультурованого в Україну російськими політтехнологами. Йдеться про нібито локально-галицький характер протестів, про те, що на Майдані є лише греко-католицька церква, про те, що винуватцями всіх акцій громадянської непокори є лише галичани. Це абсолютно не відповідає дійсності. І я думаю, що якраз це спрямування листа формально лише проти греко-католицької церкви має на меті розколоти християнську спільноту України, яка виявила безпрецедентну солідарність у підтримці акцій, які відбуваються на Майдані.

– Все ж, це найперше сигнал УГКЦ чи всім релігійним конфесіям?

– Очевидно, що це сигнал для всієї української церковної громади, бо лист Мінкульту нагадує, що, як це колись співалося: «Мы мирные люди, но наш бронепоезд стоит на запасном пути». Ставлення до релігійних організацій і об’єднань за своїми головними форматами відповідає законам 1929 року, мовляв, шануйтеся, бо ми знову введемо його у повному вимірі.

– Народний депутат радник президента Ганна Герман, оцінивши лист Міністерства культури як тиск, висловила також думку про доцільність відновлення Державного комітету з питань релігій.

Спроби перетворити Україну на тоталітарну державу так чи інакше мають викликати спокуси відновити давні сталінські інституції
– Давайте пригадаємо історію, кому належала ініціатива створення державної Ради у справах Руської православної церкви, потім перейменованої на Раду в справах церков чи релігій». Це був НКВС чи п’яте управління, яке і було трансформовано у відповідний комітет при раді міністрів СРСР у 42-му чи 43-му, навіть, році.

Очевидно, що спроби перетворити Україну на тоталітарну державу так чи інакше мають викликати спокуси відновити давні сталінські інституції. Держкомрелігії – це атавізм. Українська православна автокефальна церква виступає за його повне скасування. На жаль цього скасування так і не настало.

Хоча Помаранчева революція зважилася була спочатку повністю ліквідувати Держкомрелігії, але потім цей комітет почав, як та «голова Гідри», знову оживати під іншими виглядами. Останній лист, окрім іншого, свідчить і про некомпетентність працівників державної інституції, яка діє як спадкоємець Держкомрелігії у складі Міністерства культури України.

Я думаю, що варто пригадати давні рекомендації правників, які говорили, що цілком достатньо, для налагодження нормальних, конструктивних стосунків держави із церквою, мати спеціальний відділ для реєстрації статутів при Міністерстві юстиції України і цього цілком вистачає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG