Доступність посилання

ТОП новини

Майдан. Що робити громадським активістам у регіонах?


Київ – Людям, які хочуть змінити життя в Україні на краще, треба знаходити однодумців серед своїх земляків, об’єднуватися й починати діяти. Діяльність може бути різною, але вона має бути відчутною для влади й потрібною громадам. Усі ці громадські ініціативи мають координувати свої дії й разом захищатися. До такого висновку дійшли активісти Євромайдану з різних регіонів України.

На Євромайдані у Києві працюють активісти багатьох громадських організацій. Їхня активність втілилася у кілька громадських ініціатив: «Громадський сектор Євромайдану», «Єромайдан-SOS» та «Автомайдан».

На віче у Києві 22 грудня проголосили про створення Всеукраїнського об’єднання «Майдан» й поширення руху в регіонах України.

Як стверджує віце-спікер парламенту, свободівець Руслан Кошулинський зараз у регіонах створюється по 5-6 організацій, які мають у своїй назві слово «майдан». Відтак він радить охочим добре перевіряти перед тим, як кудись вступати.

Влада у місцевих органах юстиції реєструє осередки з такою самою назвою – «Майдан»
Руслан Кошулинський
«Враховуючи те, що влада зараз у місцевих органах юстиції реєструє осередки з такою самою назвою, щоб не дати зареєструвати такого самого осередку, то зараз складно сказати, скільки взагалі їх існує, де-юре і де-факто. «Громадська організація «Майдан», «Всеукраїнське об’єднання «Майдан», «Громадська організація Всеукраїнське об’єднання «Майдан» і додається назва області. Тому де-юре говорити я не можу. Де-факто, ініціативних груп, які затверджено радою ВО «Громадська рада Майдан» є 20, які будуть організовувати ці осередки на місцях», – сказав Радіо Свобода Руслан Кошулинський..

У Донецьку спрацювались з опозицією – активістка

Осередок ВО «Майдан» вже створений і почав діяти у Донецьку. Як розповідає одна з місцевих активісток, журналіст Катерина Жемчужнікова, спершу процес йшов важко, але після другої спроби створити осередок таки вдалося. Обрали 11 керівників із кожного напрямку, троє з них – представники опозиційних сил.

«Дев’ятого січня ми зібрались в приміщенні, яке надала партія «Батьківщина». Всі з Майдану були запрошені на ці збори. Ми розподілили напрямки роботи. Вони здебільшого перегукуються з порядком денним харківського форуму. Це і безпека, і культмасовий сектор, й інформація, і мобілізація на великі акції. Поки що співпраця налагоджена нормально. Якщо так буде і далі, то все буде добре», – сподівається Катерина Жемчужнікова.

Опозиції громадянське суспільство не вигідне – активіст зі Львова

Натомість активіст зі Львова Андрій Меаковський до співпраці громадськості з політиками ставиться з пересторогою. На його думку, ВО «Майдан» створили політики, щоб використати його членів як електорат на виборах.

На думку активіста, люди мають бачити результати свого впливу на систему. Для цього треба мати чіткий план дій в регіонах. Наприклад, у Львові Андрій Меаковський підтримує бойкот компаній регіоналів, юридичний тиск на міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та «ходіння в гості» до місцевих чиновників.

«Після харківського Форуму Євромайданів, який попри всі провокації був максимально громадським, зроблений висновок, що треба будувати горизонтальну мережу співпраці між різними формуваннями, угрупуваннями, структурами. І не об’єднуватися всім під одну парасольку, яку обов’язково хтось захоче очолити, а кожному робити якісь свої справи», – каже він.

«Громадську платформу» фінансує Медведчук?

Меаковський також застерігає, що треба добре знати, хто стоїть за якоюсь ініціативою. Так, на його думку, «Громадська платформа», яка останнім часом активно почала діяти в регіонах (закликають вирішувати проблеми з благоустроєм міст, намагаються покращити роботу комунальників чи підвищити безпеку і порядок на вулицях), є проектом влади, який фінансує Віктор Медведчук.

Люди, які підтримують ідеї Євромайдану, вважають, що спочатку треба «познайомитися між собою, а потім діяти, враховуючи специфіку кожного». Головне координувати дії й допомагати одне одному за потреби, узагальнюють вони.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG