Доступність посилання

ТОП новини

Рада звільнила від відповідальності учасників акцій, що тривали до 26 грудня


Верховна Рада України внесла зміни до закону про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань.

За відповідний закон, внесений народним депутатом Сергієм Ківаловим (фракція Партії регіонів), у четвер проголосували 236 народних депутатів із 253 зареєстрованих у сесійній залі.

Закон передбачає звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваних або обвинувачуваних (підсудних) у скоєнні з 21 листопада до 26 грудня злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу, за умови, що ці злочини повʼязані з масовими акціями протесту, що тривали в цей період. Відповідно, закон передбачає закриття кримінальних проваджень стосовно учасників масових акцій і звільнення вже засуджених від відбування покарання.

Закон зобовʼязує закрити кримінальні провадження, в яких жодній особі не повідомлено про підозри.

Звільнення учасників акцій від кримінальної відповідальності та покарань покладається на суди, а в частині закриття кримінальних проваджень – на органи прокуратури.

Коментуючи цей закон, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов пояснив, що внесення змін дасть можливість виконувати ухвалений раніше «закон про амністію».

Серед статей Кримінального кодексу, на порушення за якими, за новим законом, має поширитися звільнення від кримінальної відповідальності, – також статті про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і про перевищення влади або службових повноважень, за якими було відкрито кілька кримінальних проваджень щодо працівників правоохоронних органів.
XS
SM
MD
LG