Доступність посилання

ТОП новини

США висловили глибоке занепокоєння «недемократичними законами» в Україні


Сполучені Штати Америки глибоко занепокоєні тим, що Верховна Рада ухвалила сьогодні низку суперечливих законів без дотримання належних процедур, заявила речниця Державного департаменту США Джен Сакі.

Деякі з цих законів обмежать право на мирний протест і здійснення свободи слова, обмежать незалежні засоби інформації і придушать розвиток неурядових організацій, мовиться в заяві.

Якщо Україна дійсно прагне європейського майбутнього, вона має захищати і просувати загальносвітові демократичні засади й цінності, на яких тримається Європа, цілісна, вільна й мирна, і не дозволяти систематично руйнувати їх, заявив Держдепартамент.

США, мовиться в заяві, закликають владу України забезпечити, щоб її законодавство відображало демократичні зобов’язання України в ОБСЄ і бажання її народу здійснювати свої засадничі свободи слова й зібрання.

І процес, і суть дій Верховної Ради сьогодні кидають серйозний сумнів на зобов’язання України дотримуватися демократичних норм, наголосив Держдепартамент.

Справжня демократія не може діяти без діалогу, компромісу, права на мирне інакодумство і законодавства, якому довіряє народ, заявило зовнішньополітичне відомство США.

У четвер в Україні більшість у Верховній Раді ухвалила низку законів без обговорення й без участі депутатів від опозиції, голосами членів фракцій Партії регіонів, КПУ, а також декого з позафракційних. За частину цих законів голосували відразу за основу і в цілому, і без електронної системи – підняттям рук. На думку опозиції, українських і міжнародних правозахисників і низки закордонних політиків, частина цих змін має на меті обмежити права людини, зокрема, право на свободу висловлення поглядів і на свободу зібрань.
XS
SM
MD
LG