Доступність посилання

ТОП новини

Янукович кинув виклик тим, хто хоче жити у демократичній Україні?


Київ – Замість діалогу «влада розпочала «закручувати гайки» й фактично вступила у боротьбу з власним народом», вважає дипломат, депутат трьох скликань парламенту Ігор Осташ. На його думку, протиставити цьому можна тільки швидке об’єднання усіх, хто не хоче жити в державі, що обмежує права людини.

Ухвалені у Верховній Раді й підписані президентом Віктором Януковичем зміни до законодавства фактично перетворили Україну на поліцейську тоталітарну державу, заявляє колишній віце-президент парламентської асамблеї ОБСЄ, депутат трьох скликань Верховної Ради, дипломат Ігор Осташ.

Це політична агонія. Влада переступила межу й не розуміє, що розпочала війну з власним народом
Ігор Осташ
«Цілком очевидно, що всі ці зміни, які парламент ухвалив без обговорення з порушенням процедури, розроблені й направлені проти Майдану, проти громадських активістів, проти Автомайдану, проти журналістів. Замість діалогу, влада розпочала «закручувати гайки». Це політична агонія. Влада переступила межу й не розуміє, що розпочала війну з власним народом. Янукович не розуміє, що виступив проти «золотого фонду» української нації», – сказав Ігор Осташ в ефірі програми «Ми разом».

Влада кинула виклик українській революції – Осташ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

На думку Ігоря Осташа, громадянське суспільство в Україні «уже набрало тієї критичної маси», що дозволить втримати країну на демократичному шляху розвитку. Однак, на думку Осташа, дуже важливо, щоб прихильники ідей Євромайдану об’єднувалися, самоорганізовувалися й відчували підтримку опозиційних політиків.

Як учасник Форуму Євромайданів у Харкові, Ігор Осташ зауважив, що «петардам, газовим балончикам та ножам люди протиставляли тільки свою сміливість і переконання, і дуже не вистачало підтримки опозиційних політиків».

Як самоорганізовуються прихильники ідей Євромайдану?

Людям, які хочуть жити в демократичній й цивілізованій Україні, треба знаходити однодумців серед своїх земляків, об’єднуватися й починати діяти. Діяльність може бути різною, але вона має бути відчутною для влади й потрібною громадам. Усі ці громадські ініціативи мають координувати свої дії й разом захищатися. До такого висновку дійшли активісти Євромайдану з різних регіонів України.

Зокрема, Ольга Коренєва з Сум розповідає, що за весь час Єврореволюції» сотні сумчан побували на головному Євромайдані у Києві. Багато хто з активістів і досі перебуває в Києві як волонтер на кухні або охоронець у лавах самооборони Майдану. Ті ж, хто повернувся, розробляють план подальших дій та прораховують можливі варіанти розвитку подій в місті та країні.

Сумські активісти громадського руху, який вже звикли називати як «Євромайдан», тепер налагоджують зв’язки між собою в рідному місті та шукають підтримку по всій Україні.

«Серед громадських організацій, серед просто активістів йдуть переговори, напрацювання, налагодження горизонтальних зв’язків між собою. В першу чергу, припустімо, з метою самозахисту. Починають репресивні вмикати функції свої, там, і даїшники, і інші. Я думаю, що з часом це докотиться і в регіони, і там повинні до цього бути готові. Ось тому зараз йде побудова таких горизонтальних зв’язків, як всередині міста, так і між іншими містами, обласними центрами», – каже один із активістів, який не хоче називати своє ім’я.

Зараз на сумські мітинги виходять переважно люди середнього та старшого віку.

16.01.2014
Майдан. Що робити громадським активістам у регіонах?

«Влада у місцевих органах юстиції реєструє осередки з такою самою назвою – «Майдан» – Кошулинський далі

Правники, правозахисники не приймають «диктаторські закони»

Влада робить спробу захистити себе від народу й хоче запровадити тотальний контроль над спілкуванням, пересуванням, волевиявленням громадян, вважають правозахисники.

На їхню думку, поліцейський характер проголосованих «вручну» змін демонструє посилення відповідальності за непокору міліції, однак при цьому знято відповідальність з бійців спецпідрозділу «Беркут» за дії 30 листопада та 1 грудня 2013 року. Натомість зміни ліквідували кримінальну відповідальність перешкоджання професійній діяльності журналістів.

«Спрямованість цих законів абсолютно очевидна – це придушення свободи думки, свободи слова і свободи вираження своїх поглядів у будь-якій спосіб. Й усі ці норми «злизані» з російського законодавства», – сказав виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко.

Закон Колесніченка-Олійника «злизаний» із російського – Бущенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Те, як голосувалися зміни до законодавства, «може кваліфікуватися як узурпація державної влади», оскільки зміни ухвалювали з порушенням усіх встановлених Конституцією, законами та регламентом норм, наголосив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Виконавчий директор Amnesty International Ukraine Тетяна Мазур вважає за необхідне інформувати міжнародну спільноту про останні події в Україні.

«Необхідно дуже чітко викладати факти, постійно робити оновлення інформації, оскільки ми, на жаль, бачимо, що досить часто українська влада маніпулює даними. І таким чином забезпечити, щоб представники української влади стикалися якщо не з санкціями, то з різкою критикою з боку міжнародної спільноти», – сказала Тетяна Мазур.

У народу України хочуть забрати «одне із основоположних демократичних прав – право на протест», наголошує керівник програм громадянського суспільства Максим Лациба.

Президент України Віктор Янукович 17 січня підписав закони, ухвалені Верховною Радою 16 січня, а саме:

№721-VІІ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян»;

№722-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів»;

№723-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі»;

№724-VІІ «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України»;

№725-VІІ «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження»;

№726-VІІ «Про внесення зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо відтермінування набрання чинності положеннями пункту 6 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення»;

№727-VІІ «Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України природного газу»;

№728-VІІ «Про внесення зміни до статті 297 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців»;

№729-VІІ «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму»;

№731-VІІ «Про внесення змін до Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG