Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Меджлісу кримських татар закликали скасувати «закони 16 січня»


Президія Меджлісу кримськотатарського народу вимагає скликати позачергову сесію Верховної Ради України з метою негайно скасувати закони, ухвалені 16 січня, які обмежують права і свободи людини, та ухвалити рішення, спрямовані на мирне вирішення ситуації, що склалася – про це йдеться в заяві президії Меджлісу, переданій сьогодні до Радіо Свобода.

Автори документа констатують, що «замість чесного і рівного діалогу з суспільством влада перейшла у відкритий наступ на фундаментальні права і свободи людини, в тому числі запровадивши з цинічним недотриманням парламентських процедур і демократичних принципів обмеження, що суперечать Конституції і міжнародним зобов’язанням України, права вільних зібрань, свободи слова та ЗМІ».

У перебігу сутичок між учасниками мирних зібрань у Києві та спецпідрозділами МВС і внутрішніх військ пролилася кров, сотні людей зазнали вогнепальних поранень і каліцтв; подальша ескалація насильства у країні загрожує встановленням режиму диктатури і насильства, що стане катастрофою для всієї України та її громадян, незалежно від національності та віросповідання, вважають автори документа.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу, дотримуючись принципу ненасильства, що є основою кримськотатарського національного руху, закликає всіх громадян України, жителів Криму всіх національностей виступити на захист громадянських прав і свобод, а парламент – негайно скасувати «закони 16 січня», мовиться у заяві Меджлісу.

Сьогодні закони, ухвалені Верховною Радою 16 січня, вийшли друком в офіційних виданнях «Голос України» та «Урядовий кур’єр» і таким чином офіційно оприлюднені. Відтак більшість положень цих законів набудуть чинності вже завтра.
XS
SM
MD
LG