Доступність посилання

ТОП новини

Криза об’єднала прогресивних українців – соціопсихолог


Київ – На честь Дня соборності України опозиція планує провести ходу. Також у цей день мають відбутися установчі збори Народної ради, про створення якої у неділю зі сцени Майдану заявили лідери опозиції. Між тим, деякі політики заявляють, що українське суспільство розколоте, а Україна зараз перебуває на межі громадянської війни. Як події останніх двох місяців вплинули на єдність України? Експерти висловлюють різні думки щодо цього. Водночас деякі фахівці вважають, що заяви політиків про розкол країни по лінії Схід-Захід не відповідають дійсності.

22 січня Україна відзначає День Соборності. У цей день у 1919 році було проголошено Акт возз’єднання Української та Західноукраїнської Народних Республік. 95-ту річницю Злуки Україна святкуватиме на тлі масових акцій непокори, які відбуваються як у Києві, так і в інших регіонах.

У Києві та Львові у День Соборності відбудеться велика хода. Також 22 січня мають відбутися установчі збори Народної ради, про створення якої заявив у неділю на майдані Незалежності лідер парламентської більшості Арсеній Яценюк. Сам факт, цієї ініціативи є позитивним фактом, вважає політичний експерт Олександр Палій. Це утворення може об’єднати не тільки опозиційних депутатів, але і тих, хто може вийти із парламентської більшості.

Можна спробувати отримати легітимність шляхом проведення якогось голосування, тому що зараз у влади легітимність дуже низька
Олександр Палій
«Таким способом можна бути створити більшість депутатів, – говорить Палій. – Або ж можна спробувати отримати легітимність шляхом проведення якогось голосування, тому що зараз у влади легітимність дуже низька».

«Лінія розколу перестає бути географічною»

Євромайдани наразі підтримує половина українців. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова. Разом з тим, майже 30% – підтримує Антимайдан. Згідно із цим опитуванням, ставлення до Євромайдану у регіонах різне. Наприклад, його підтримують 80% мешканців західних областей, і лише 30% на Сході.

Одну ментальність підтримує державна влада, а інша – за інтелектуальним розвитком вища, на жаль, і ніж, у влади, і тих, хто її підтримує».
Андрій Курков
Події, які відбуваються від кінця листопада, роз’єднали українське суспільство, вважає письменник Андрій Курков. «Ми справді маємо дві ментальності, які вже інакше, ніж по ворожому одна до іншої не ставляться, – каже Курков. – Одну ментальність підтримує державна влада, а інша – за інтелектуальним розвитком вища, на жаль, ніж у влади і тих, хто її підтримує».

Утім, на думку соціального психолога Олега Покальчука, нинішня криза в Україні сприяє створенню політичної нації і об’єднує ту частину населення, яка прагне до самоідентифікації.

Не існувало в історії жодного етносу ситуації, яка б однозначно об’єднувала всіх під одним гаслом
Олег Покальчук
«Не існувало в історії жодного етносу ситуації, яка б однозначно об’єднувала всіх під одним гаслом, – зазначає Покальчук. – Завжди об’єднувалася якась частина, яка на той час була прогресивнішою, а решта лишалася рештою. Тому ми говоримо про рушійну силу певної частини українського народу, яка виокремлюється цілком свідомо і динамічно в українську політичну націю».

Розкол поколінь

Тим часом багато політиків і надалі продовжують говорити про розкол України на Схід і Захід. Проте, на переконання історика, професора Ярослава Грицака, ця лінія давно перестала бути географічно.

Чим молодші люди і чим краща освіта, тим більшою є підтримка євроінтеграції
Ярослав Грицак
«Лінія розколу перестає бути географічною, а стає все більше віковою. Подивіться опитування, чим молодші люди і чим краща освіта, (а в українському випадку молодь майже однозначно з вищою освітою), тим більшою є підтримка євроінтеграції. І тут уже немає сильних регіональних розходжень. Сильні розходження є вікові, між молодшими і старшими українцями», – каже Грицак.

Мітинги на підтримку євроінтеграції в Україні, які переросли у масові акції протестів, тривають уже 2 місяці.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG