Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича лякала дипломатів Заходу бойовиками


Київ – 22 січня керівники міністерств внутрішніх і закордонних справ та міністерства юстиції України, генеральної прокуратури, СБУ розповіли іноземним дипломатам своє бачення подій, що відбуваються у Києві. Українські урядовці закликали послів інформувати свої країни про перебіг подій у Києві, враховуючи точки зору усіх сторін конфлікту. Ба більше, іноземним дипломатам рекомендували утриматись від відвідин Майдану. У свою чергу, дипломати заявили, що не отримали відповідей на ті питання, які хотіли б почути від української влади.

Зустріч урядовців України з дипломатами, серед яких були посли країн ЄС і США, прес-служба МЗС анонсувала як брифінг. Однак ця зустріч перетворилась на монологи урядовців, які переконували іноземців у радикальності опозиції, у невикористанні спецпідрозділом МВС «Беркут» вогнепальної зброї і у тому, що закони, ухвалені парламентською більшістю 16 січня, відповідають європейським нормам.

Про це дипломатам розповідала міністр юстиції Олена Лукаш. За її словами, ці закони цілком відповідають нормам європейського законодавства.

«Прийняті норми законів відповідають, а у більшості випадків повторюють і дублюють норми європейських країн, за тим винятком, що встановлюють набагато м’якші покарання за подібні злочини, ніж у країнах Європи та у країнах Америки», – сказала вона.

Міністр юстиції стурбована тим, що західні партнери України не заявляють про засудження «екстремізму» з боку опозиції. Урядовців турбує той факт, що дипломати відвідують ті місця, де перебувають протестувальники.

«Висловлюємо глибоке занепокоєння щодо фактів відвідування іноземними представниками дипломатичних місій захоплених адміністративних будівель. Адже саме там перебувають бойовики, саме там розливаються по пляшках запалювальні суміші, які потім кидаються у міліцію. На наше переконання, справедлива, збалансована і не заангажована політика стосовно України має містити всебічну оцінку ситуації», – наголосила Лукаш.

Міліція не застосовувала сили проти журналістів навмисно – МВС

Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк у свою чергу деталізував, які протиправні дії вчинені радикально налаштованими протестувальниками на вулиці Грушевського. За його словами, опозиція проігнорувала повідомлення МВС про небезпеку дій радикально налаштованих людей.

«Ми вас інформували про наявність серед учасників акцій протесту членів радикально налаштованих правоцентристських організацій, таких як «Правий сектор», «Сокіл», «Тризуб», «Братство». Інформація щодо наявності 500 таких осіб у місті Києві. Ми неодноразово доводили інформацію до керівників опозиції, звертались до них з вимогами видати правоохоронцям цих бойовиків. Однак наші звернення залишені поза увагою», – каже Ратушняк.

Він також заперечив інформацію про те, що міліція навмисно застосовувала спецзасоби проти журналістів у «гарячих точках» Києва.

«У ЗМІ широко висвітлюються відомості про те, що працівники міліції навмисно застосовували спецзасоби до представників ЗМІ. Хочу запевнити всіх, що така інформація не відповідає дійсності! Міліція на місці подій через гучномовці попереджала всіх громадян, присутніх на вулиці Грушевського, у тому числі і журналістів, про застосування щодо нападаючих спеціальних засобів і дотримання засобів особистої безпеки», – заявив представник МВС.

Після виступів урядовців міністр закордонних справ Леонід Кожара оголосив закінчення брифінгу, що викликало бурхливу реакцію у послів окремих країн Євросоюзу.

Так, посол Німеччини Кристоф Вайль зазначив: «Ми читали тексти законів і занотували, за яких обставин їх було ухвалено. З огляду на політичний контекст, закон має не лише букву, а і дух, котрий не виглядає цивілізованим. Крім того, ми не почули жодного слова співчуття з приводу загибелі двох людей – учасників протесту минулої ночі», – сказав посол.

Керівник МЗС Кожара у відповідь порадив охочим обмінятися думками зв’язатися з секретаріатом міністерства і зустрітися пізніше.

«Формат нашої нинішньої зустрічі був – брифінг за участю представників міністерств і відомств України. І, як я говорив раніше, ми не збиралися мати політичні дискусії. Якщо ви хочете поділитися зі мною своїми думками, зв’яжіться з моїм секретаріатом пізніше», – порадив Кожара.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG