Доступність посилання

ТОП новини

Кримські депутати шантажують президента сепаратизмом?


Лідер фракції Курултаю Рефат Чубаров
Лідер фракції Курултаю Рефат Чубаров
Сімферополь – Кримський парламент вважає, що опозиція і протестувальники в Києві хочуть «позбавити Автономну Республіку Крим майбутнього». Про це мовиться у заяві, ухваленій депутатами на позачерговій сесії Верховної Ради АРК, що пройшла 22 січня Сімферополі. Якщо цей сценарій буде реалізований, то Крим втратить статус автономії, а кримчан примусять забути російську мову, вважають в кримському парламенті.

Кримські депутати в ухваленому документі заявили, що «не віддадуть Крим екстремістам та неонацистам» і пообіцяли, що кримчани «не житимуть у «бандерівській» Україні».

Під час обговорення депутати парламентської більшості називали опозицію «зрадниками», «екстремістами» і «нащадками нацистів». І якщо переважна більшість депутатів-регіоналів виступали з одними й тими ж заявами і гаслами, то Світлана Савченко з фракції «Союз» закликала колег бути «рішучими» і «готовими до всього».

«У випадку реалізації спроби захоплення влади націонал-екстремістами, залишаємо за собою право ухвалити рішення про самовизначення Автономної Республіки Крим. Нам нічого робити з цими хлопцями в одній країні, тому нехай вони збираються і їдуть у свою Європу», – заявила Світлана Савченко.

Водночас член президії кримського парламенту, регіонал Володимир Кличников закликав депутатів за нинішньої ситуації вимагати від центральної влади «реальних, а не декларативних повноважень» для Криму, а також федералізації України.

«Є тільки один вихід – це зміна державного ладу від унітаризму до федеративного устрою. І якщо сьогодні ми не готові запропонувати цей варіант президенту, то, думаю, дуже скоро ми таке рішення ухвалимо», – зазначив Володимир Кличников.

У Криму знову стимулюють сепаратизм – Чубаров

Лідер фракції Курултаю Рефат Чубаров під час обговорення цього питання покинув залу засідань. Він вважає, що заклики кримських депутатів «спрямовані проти територіальної цілісності України» і є «свідомим чи несвідомим виконанням завдання ззовні». Він каже, що за умов правової держави кримські депутати першими потрапили б під «закони 16 січня».

Це є відвертий політичний сепаратизм
Рефат Чубаров
«Сьогодні генеральному прокурору і прокурору Криму логічно було б негайно заарештувати всіх тих депутатів, які це ініціювали. Бо це є відвертий політичний сепаратизм», – заявив Рефат Чубаров. Він звернув увагу, що спікер місцевого парламенту Володимир Константинов навіть не привітав кримчан із Днем Соборності і Свободи України, встановлений указом президента Януковича, і не висловив співчуття з приводу загибелі людей у Києві.

Тим часом партія «Російський блок» оголосила набір добровольців до «загону самооборони і боротьби з бандерівцями», а партія «Російська єдність» повідомила про наміри встановити блок-пости на в’їздах до Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG