Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція приєдналася до повстання?


Київ – Лідери опозиції закликають людей масово залишатися на Майдані і запевняють, що підуть із ними до кінця, навіть під кулі. У середу увечері на Народному віче вони заявили, що зроблять все можливе, аби уникнути подальшого кровопролиття. Однак, якщо Янукович не погодиться на дострокові вибори, опозиція перейде в наступ. Готуючись до можливого розгону, активісти посилюють барикади на Майдані та зводять нові на вулиці Грушевського.

Народне віче на Майдані скликали на 18-у годину, проте лідери опозиційних парламентських фракцій Віталій Кличко, Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк вийшли на сцену лише через півтори години. Перед цим вони радилися після безрезультатних перегорів із президентом. Як зазначив Віталій Кличко, Віктор Янукович не дав жодної чіткої відповіді на висунуті опозицією вимоги, головна з яких тепер – дострокові президентські вибори.

Лідери опозиційних фракцій запевнили, що зроблять усе можливе, щоб уникнути кровопролиття, але, якщо іншого виходу не буде – готові йти під кулі разом з іншими учасниками акції протесту. Опозиціонери заявили про створення альтернативної парламентові Народної ради та про намір створити паралельні органи влади.

Опозиція готується до наступу

«Сьогодні збираються розчистити Майдан. Ми повинні зробити усе, щоб цього не було. А завтра нас стане ще більше. І якщо президент не піде на поступки – ми перейдемо в наступ», – заявив Віталій Кличко.

Він закликав також армію та правоохоронців переходити бік на бік народу і не використовувати зброю проти людей.
В боях на Грушевського масово обстрілюють мітингувальників
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

«У нас є два шляхи: перший – зупинити кровопролиття. На цей шлях у нас залишилось 24 години. Якщо цього не буде, то я скажу за себе: я із соромом жити не буду. Завтра підемо вперед: якщо куля в лоб, то куля в лоб. Але чесно, справедливо і сміливо», – заявив лідер фракції батьківщина Арсеній Яценюк.

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок закликав усіх до боротьби і допомагати, хто як може, активним учасникам спротиву. За його словами, «це є герої».

Між тим, протестувальники зміцнюють барикади на Майдані, а також зводять нові на вулицях Грушевського і Хрещатик, готуючись до можливого штурму силовиків.
Всенародне віче на Євромайдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Натомість міністр юстиції Олена Лукаш в інтерв’ю телеканалу «Інтер» заявила, що переговори між владою та опозицією щодо врегулювання кризової ситуації в Україні тривають, наступний етап попередньо запланований на четвер. За її словами, «шкода, що опозиція відмовилася бодай оголосити заяву з засудженням екстремістських і радикальних дій у центрі столиці».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG