Доступність посилання

ТОП новини

Меркель про Україну: обурена, але не побачила підстав для санкцій


Анґела Меркель і Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Анґела Меркель і Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Канцлер Німеччини Анґела Меркель висловила сьогодні «не лише стурбованість, а й обурення» тим, як в Україні ухвалили «закони 16 січня», що ставлять під сумнів громадянські свободи.

Німеччина домагатиметься, щоб українська опозиція могла користуватися основними правами людини, як-от правом на зібрання, заявила вона.

Та при цьому, сказала канцлер, і вона, і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр не вважають, що зараз правильним кроком для просування вперед були б санкції стосовно України.

Нині головне – уникнути насильства, домогтися, щоб в Україні діяли демократичні закони й законні норми, і про це голова МЗС уже говорив із українським колегою, сказала Меркель.

У нинішньому уряді «великої коаліції», який об’єднав головні супротивні політичні сили в Німеччині, Меркель представляє правоцентристський Християнсько-демократичний союз, а Штайнмаєр – його провідного супротивника, лівоцентристську Соціал-демократичну партію.

Українська опозиція вимагає від Заходу запровадити персональні санкції щодо чільних українських посадовців, яких вона вважає винними у протистоянні останніх місяців. У ЄС і у США про такі санкції говорять окремі політики, але на офіційному рівні розмов про це переважно уникають.

Учора у США Державний департамент, нагадавши про скасування віз кількох людей в Україні, причетних до насильства в листопаді і грудні минулого року, заявив, що «продовжить розглядати додаткові кроки у відповідь на використання насильства будь-якою зі сторін».
XS
SM
MD
LG