Доступність посилання

ТОП новини

Автомайданівців заманили в пастку й інкримінують хуліганство


Київ – У ніч на 23 січня правоохоронці затримали 24 людини. Із них 18 на Кріпосному провулку за напад на працівників «Беркута», а шістьох на Лабораторному провулку – за напад на невідомого чоловіка. Серед затриманих, які зараз перебувають у лікарні та райвідділках столичної міліції, багато активістів Автомайдану. Усі вони побиті. Натомість відеореєстратор одного з розтрощених автомобілів зафіксував напад силовиків на автомайданівців, а не навпаки.

Приблизно о четвертій годині ночі 23 січня активісти Автомайдану отримали повідомлення про те, що частину автомайданівців побили, а людей витягує «Беркут». Тому потрібно їхати на допомогу, переповідає слова свого чоловіка – одного з затриманих Олександра Кравцова – письменниця і журналістка Олеся Мамчич. Проте, коли автомайданівці приїхали, з автобуса біля Кріпосного провулку вибігли працівники «Беркута» і почали трощити авто та бити водіїв і пасажирів. Такі кадри є зокрема на відео з відеореєстатора однієї з пошкоджених автівок.
(Відео TihonskyTV)

«Він (Олександр Кравцов – ред.) поїхав на допомогу і попався. Потім їх затягнули в машину, там були двоє дівчат, дівчат відпутили за деякий час, а хлопців били. Він казав, що били ногами по голові і по руках, але по голові йому, як зрозуміла, попало не дуже багато. Наш автомобіль розгромили. Коли я приїхала вдень, його вже там не було. Зараз шукаємо, але його ніде нема», – розповідає вона.

Олеся Мамчич перебуває зараз в Оболонському райвідділку міліції, куди разом з її чоловіком привезли п’ятьох затриманих автомайданівців. Це Ігор Пальоха, Нестор Дідик, Андрій Ленич і Сергій Зелінський і вже згаданий Олександр Кравцов. Загалом у райвідділку – 17 затриманих. Там тривають слідчі дії.

Cписок затриманих (фото зі сторінки facebook позафракційного депутата Юрія Дерев’янка)
Cписок затриманих (фото зі сторінки facebook позафракційного депутата Юрія Дерев’янка)


Ще шістьох затриманих автомайданівців (Ігор Кобзар, Денис Рубцов, Микита Горський, Дмитро Сайдаков, Андрій Шминдюк та Заболотній (ім’я поки не відоме)) вже допитали у Дарницькому райвідділі міліції та відправили у лікарню швидкої допомоги на Братиславській.

Автомайданівці нападали на правоохоронців – МВС

У правоохоронців щодо нічних подій 23 січня своя, категорично протилежна версія. На сайті МВС йдеться, що у Кріпосному провулку в Києві, «три автобуси з працівниками спецпідрозділу «Беркут» почали переслідувати кілька автомобілів. Правопорушники з цих авто заблокували рух службового транспорту та почали вчиняти хуліганські дії. Молодики були озброєні бейсбольними битками, наносили удари по транспортним засобам, напали на правоохоронців. У затриманих вилучені маски, бронежилети та захисне спорядження, а також ніж, битки, ланцюг».
(Відео МВС)

«Частина людей були затримані по подіях на Кріпосному провулку, коли вони фактично блокували автобуси «Беркута», нападали на працівників міліції, після чого були затримані й доставлені. А частина по подіях на лабораторному провулку, де працівники міліції припинили бійку, декілька молодиків били ще одного хлопця і затримали цих молодиків», – коментує речник МВС Сергій Бурлаков.

Щодо усіх затриманих слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб та пов’язане з опором представникові влади) Кримінального кодексу, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Натомість, до цього часу не знайшли одного з лідерів Автомайдану Дмитра Булатова. Востаннє його бачили о 14-й годині дня в середу 22 січня, а на зв’язок він виходив востаннє ввечері цього дня. Родичі і адвокат Дмитро Йовдій вже подали до МВС заяву щодо його зникнення.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG