Доступність посилання

ТОП новини

Кличко і Тягнибок заявили про перемир’я зі владою


Влада відпустить затриманих активістів за умов припинення силових дій на Грушевського – Кличко

Лідери партій УДАР Віталій Кличко і «Свобода» Олег Тягнибок, які сьогодні брали участь у переговорах в адміністрації президента Віктора Януковича, виступили після цієї зустрічі пізно ввечері перед учасниками протистояння на вулиці Грушевського в Києві.

Зокрема, Кличко заявив, що опозиція домовилася з Януковичем припинити силове протистояння і відпустити усіх затриманих на Грушевського. За його словами, президент пообіцяв, що всі затримані будуть відпущені протягом трьох днів. Зі свого боку, протестувальники також мають утримуватися від застосування сили.

Тягнибок повідомив, що затриманих мають звільнити за рішеннями судів, які змінять їм запобіжний захід. А у вівторок, 28 січня, на позачерговій сесії Верховної Ради мають розглянути питання про закони 16 січня, про відповідальність уряду та про закон щодо декриміналізації всіх затриманих учасників подій навколо Майдану.

Опозиціонери також повідомили, що Міністерство внутрішніх справ пообіцяло офіційно відмовитися від використання вогнепальної зброї й закликали до ранку продовжити перемир’я на Грушевського.

Демонстранти по-різному зустріли ці повідомлення. Найрадикальніша частина засуджувала їх за ці домовленості й закликала продовжувати «революцію».

Третій учасник зустрічі з боку опозиції, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на Грушевського не прийшов. Раніше, виходячи з переговорів в адміністрації президента, він сказав лише, що учасники зустрічі «хотіли зупинити кровопролиття, і шанс дуже високий».

Із іншого боку, міністр юстиції Олена Лукаш, коментуючи результати зустрічі з боку влади, не навела таких подробиць і згадала тільки, що на зустрічі обговорювалися «питання невідкладного звільнення незаконно захоплених приміщень, можливої амністії та інші питання, які зможуть розглянути народні депутати на позачерговій сесії», а також питання відповідальності уряду і що переговори будуть продовжені.

Натомість вона звернула особливу увагу, що лідери опозиції «вдруге відмовилися від оголошення заяви про засудження екстремістських дій», не засудили захоплення будівель місцевих органів влади, а також «не було знайдено відповідь на питання, чи збираються лідери опозиції у подальшому контролювати перебіг радикальних подій на вулицях Києва».
XS
SM
MD
LG