Доступність посилання

ТОП новини

Куди «поїде» гривня?


Київ – Від початку року гривня постійно дешевшає відносно долара. В НБУ цю девальвацію не вважають суттєвою, і не бачать підстав для подальшого знецінення. Водночас експерти вважають, що гривня не може не дешевшати через масові протести та відсутність економічного зростання. Водночас частина з них вважає повільну девальвацію національної валюти корисною для економіки, і значних коливань на фінансовому ринку не очікують.

Долар в українських обмінниках продається вже за 8гривень 55 копійки. Українська національна валюта у банках та обмінниках щодня продовжує дешевшати, тоді як офіційний курс гривні лишається незмінним. Бюджет 2014 року розрахований на курс 8 гривень 40 копійок за долар, і немає підстав, що гривня цього року буде набагато дешевшою, заявив днями журналістам заступник голови Нацбанку України Олексій Ткаченко.

«Нацбанк не робив інтервенцій від початку року. І насправді на ринку є баланс між попитом і пропозицією. Це говорить про те, що банківська система націлена на збереження своєї ліквідності у гривнях, а не на зароблянні грошей за рахунок валютних коливань. В НБУ є ресурси, щоб впливати на ринок. Але він, як бачимо, здатен сам регулювати попит та пропозицію», – наголошує Олексій Ткаченко. Він вважає, що Євромайдан та політична нестабільність в Україні можуть вплинути на вартість гривні, але незначно. За його словами, депозити у національній валюті ростуть, і українці не поспішають її продавати.

З приводу зростання курсу долара щодо гривні від початку року, то представник НБУ не вважає його суттєвим.

Зі свого боку, частина банкірів, зокрема голова правління «Райффайзен банку Аваль» Володимир Лавренчук, вважають, що дуже високі відсоткові ставки по депозитах в українській валюті свідчать про значні інфляційні очікування та про недосконалість української фінансової системи.

Гривня не може не дешевшати на тлі від’ємного ВВП та політичної нестабільності, так пояснив Радіо Свобода зниження курсу української валюти економічний та фінансовий експерт Олександр Пасхавер.

«Ситуація, яку маємо в Україні, знижує довіру до гривні. Друкарського верстату нині не вмикатимуть. Хоча б тому, що простіше позичити додаткові кошти в Росії. Оскільки у держави гроші закінчилися, вони обрали політику повільного зниження курсу гривні. Бо таке зниження – не можемо вважати швидким. Якби в Україні була нормальна, а не викривлена структура економіки, то така поступова девальвація була б навіть корисною. Але в будь-якому разі, рік, прожитий з від’ємним ВВП, це криза», – констатує Олександр Пасхавер.

Він наголошує, що девальвація національної валюти, та й економічне падіння викликані передовсім внутрішньою ситуацією в Україні та політикою влади, а не світовими тенденціями. За його словами, в держав-сусідів України таких проблем наразі немає.

Девальвація корисна для економіки?

Проте є аналітики, які вважають поступову девальвацію гривні корисною для економіки. Серед них – і аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Повільна девальвація – вона в інтересах економіки. Але вона не повинна дратувати населення та фінансовий сектор. Змінилася ситуація: маємо нижчу ціну на газ та російський кредит. Якщо ці угоди виконуватимуться, курс валюти буде стабільним», – прогнозує Шапран.

На думку експерта, на користь стабільного валютного курсу зіграє і те, що банки мають достатні залишки коштів на своїх рахунках. Окрім того, за його словами, НБУ має всі ресурси, щоб втрутитися в ситуацію при потребі. Однак наприкінці минулого року низка експертів говорила про те, що золотовалютні резерви України неприпустимо зменшилися, що це позбавляє НБУ змоги довго стримувати фінансову стабільність і неминуче призведе до тимчасової девальвації гривні.

Днями The Financial Times повідомила, що фінансова допомога Україні з Росії дасть змогу зберегти фінансову стабільність, однак не поверне стабільність на вулиці Києва, де нині триває протистояння учасників протестів та підрозділів МВС.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG