Доступність посилання

ТОП новини

Захоплення ОДА допоможе у переговорах зі владою – експерт


Пікетування Рівненської ОДА, 24 січня 2014 року
Пікетування Рівненської ОДА, 24 січня 2014 року
Київ – Захоплення облдержадміністрацій у низці українських міст може бути гарним аргументом у переговорах зі владою, вважає директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. В інтервʼю Радіо Свобода він зазначив, що такі дії місцевих жителів є наслідком небажання керівництва держави проводити реформи місцевого самоврядування та надмірної централізації влади.

– Як факт захоплення облдержадміністрацій у низці міст заходу і центру України вплине на розвиток нинішньої політичної кризи?

Ця жорстокість, яка відбувалася у Києві, стягування військ сюди, дає тепер результат на місцях
Анатолій Ткачук
– Таке просте захоплення адміністрацій показало, що всі міліцейські сили у Києві і області порожні. Люди побачили, що це можна зробити, а це серйозний тиск на владу. Мені здається, що це буде гарним аргументом у переговорах. Зараз є хитка рівновага між однією стороною і іншою. Сили перегнути на свій бік не вистачає ні в одних, ні в інших. Ця жорстокість, яка відбувалася у Києві, стягування військ сюди, дає тепер результат на місцях. Влада пожинає свої плоди. Ще у 2009 році була ухвалена концепція реформування місцевого самоврядування і територіального устрою. Вона передбачала, що обласна влада має свій виконавчий орган, а державна адміністрація є просто контрольно-наглядовим органом, який здійснює фактично загальний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, а прокуратура звільняється від поліцейський функцій, а займається кримінальними справами. Влада скасувала рішення своїх попередників і нічого не робила. Відтак обласні адміністрації стали заручниками цієї варварської системи.

– А чи не сприятиме це ще більшому розшаруванню суспільства Україна на Схід і Захід?

Влада зробила «Беркут» антинародною військовою організацією, яка лупить за те, що ти розмовляєш українською мовою
Анатолій Ткачук
– Нинішня влада зробила все для того, щоб розшарування пройшло якомога сильніше. Вона вже три роки розділяє бюджет таким чином, що своїм все, а іншим – закон. Влада зробила «Беркут» антинародною військовою організацією, яка лупить за те, що ти розмовляєш українською мовою. Тому це вже просто наслідки, це не причина. Це поганий симптом, який показує, що карта на розкол та розрив України, яка в Росії була проголошена ще у 1991 році, реалізується тут за допомогою нинішнього керівництва.

– Які наслідки може мати це захоплення?

Надмірна централізація влади за умов диктатури – це величезна небезпека для людей. Зрештою, це і небезпека для самої влади
Анатолій Ткачук
– Правових ніяких. Це політичний жест, що, мовляв, послухайте і займіться переговорами. Люди роблять це з відчаю, тому що наше законодавство, Конституція і закони, не передбачають зараз, щоб обласні ради мали зараз інший виконавчий орган поза адміністрацією. З цієї точки зору, це, звичайно, незаконно. Але це реакція на ситуацію, яка є. Надмірна централізація влади за умов диктатури – це величезна небезпека для людей. Зрештою, це і небезпека для самої влади, яка це концентрує у своїх руках.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG