Доступність посилання

ТОП новини

Це не час для ультиматумів – єврокомісар Фюле


Штефан Фюле, комісар Євросоюзу з питань розширення і політики сусідства
Штефан Фюле, комісар Євросоюзу з питань розширення і політики сусідства
Брюссель – До Києва у пʼятницю прибуває комісар Євросоюзу з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле. Зі сторони ЄС він намагатиметься зʼясувати ситуацію в Україні і, ймовірно, посприяти врегулюванню політичної кризи. ЄС закликає учасників конфлікту до діалогу і, зокрема, коментує нещодавні «поради» Росії Заходові не втручатися у те, що відбувається в Україні.

«Наш пріоритет – це мирне політичне рішення через діалог влади, опозиції та громадянського суспільства» – так європейська спільнота систематично формулює свою позицію щодо драматичних подій в українській столиці, що привернули увагу всього світу. Тим часом, з огляду на більш категоричну реакцію Америки, яка розпочала санкціонувати відповідальних за насилля, у європейській співдружності все частіше виникає питання: а чи не перейти і нам до санкцій, адже влада України вже давно переступила всі межі дозволеного?

Щоб з’ясувати ситуацію на місці, нині до Києва надсилають єврокомісара Штефана Фюле, пояснює речник Європейської комісії Олів’є Байї. Він додає, що Євросоюз «бере на себе відповідальність у цьому діалозі». «Ми готові його полегшити на найвищому рівні. Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу перебуває на зв’язку із президентом Януковичем, комісар Фюле буде на місці два дні, а верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, можливо, приїде наступного тижня», – розповів він.

«Ми не коментуватимемо залучення до переговорів інших акторів, – додав речник Єврокомісії. – У нас є двосторонній діалог з українською владою, політичними силами та громадянським суспільством України».

Згадуючи «інших акторів», Олів’є Байї, вочевидь, має на увазі Росію, яка регулярно нагадує, що готова саме до тристороннього діалогу, тобто з участю України, ЄС та Росії.

Росія застерігає ЄС не втручатися в українську кризу

Сприймаючи Євромайдан як масові порушення та, за словами Путіна, «погроми», представники Кремля також застерігають європейських політиків від втручання до ситуації в Києві та інших містах України.

Майя Коціянчич, речниця голови європейської дипломатичної служби Катрін Аштон, на це відповідає так: Україна – наш найближчий сусід, і ми хочемо з нею бути в якомога кращих відносинах, так само, як, власне, й із Росією.

«Ми вважаємо, що в інтересах України та ЄС, щоб політична криза, яку переживає держава, вирішилася діалогом, – пояснила вона Радіо Свобода. – Ми також чітко переконані, що кожна країна має право вибирати на засадах міжнародних законів свою модель відносин із третіми країнами. Це стосується й України, а Росія має це усвідомити».

Тим часом у тому, що російська влада застерігає Європу не втручатися, немає нічого дивного, вважає Оде Мерлен, брюссельський політолог та професор Вільного університету Брюсселя.

«На основі того, як Кремль розуміє владний устрій, всі ці події в Україні, які в Москві називають не інакше, як «безладом», становлять загрозу політичній моделі, яку відстоюють російські можновладці», – зазначає політолог.

Президент Віктор Янукович на пропозицію Брюсселя допомогти у встановленні діалогу з опозиціонерами відповів позитивно.

«Час сісти за стіл і знайти мирний шлях виходу» – Фюле

Вирушаючи до Києва, єврокомісар Фюле щодо свого бачення ситуації в Україні каже, що «це не час для ультиматумів». «Це час сісти за стіл і знайти мирний шлях виходу, що був би заснований на цінностях і принципах, які ми поділяємо з нашими українськими друзями. Шлях, який ґрунтувався б на пріоритетах зовнішньої політики, обраних Україною», – наголосив він.

У програмі нинішнього візиту єврокомісара Штефана Фюле запланована зустріч із президентом України й робочий обід із віце-прем’єром Сергієм Арбузовим. На порядку денному також переговори з міністром юстиції Оленою Лукаш та іншим віце-прем’єром Юрієм Бойком. Єврокомісар також запланував відвідини Євромайдану та зустрічі з опозицією і представниками громадянського суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG