Доступність посилання

ТОП новини

Сумчани не дали облраді підтримати дії Януковича


Сумчани не дали облраді підтримати дії Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Сумчани не дали облраді підтримати дії Януковича

Суми – Декілька тисяч сумчан у п’ятницю не дали облраді ухвалити скандальну заяву, в якій висловлюється підтримка діям президента, а київські протестувальники названі «екстремістами». Після цього вони протягом близько години ходили містом із закликами до інших приєднатися до акції протесту.

Натовп обурених сумчан завадив Сумській обласній раді ухвалити рішення щодо суспільно-політичної ситуації в країні. Голова фракції Партії регіонів на сесії зачитав текст заяви, в якій йшлося про підтримку «виважених дій президента» та засудження київських «екстремістів, які штовхають людей на конфлікти і несуть загрозу національній безпеці України». Проте під тиском декількох сотень сумчан в сесійній залі та понад тисячу під будівлею це рішення не набрало достатньої кількості голосів. Натомість, порадившись, керівники фракцій відправили цей проект рішення на доопрацювання. Обласні депутати розглянуть його наступної сесії.

З самого ранку людей не пускали в будівлі облради та обладміністрації. Міліціонери пояснювали це розпорядженнями керівництва. Ще до початку сесії, зала була заповнена вщент. За словами активістів, «бюджетників» і, так званих, тітушок, регіонали позвозили спеціально для того, щоб протестувальники не змогли потрапити на сесію.

«Вже зал о дев’ятій був повний. Сиділи люди певної зовнішності. Я не хочу називати їх тітушками, вони всі сумчани, це наші земляки, але… Я знаю, що тут стоять люди, не хочу їх називати угрупування. Я бачу тут депутатів Партії регіонів», – сказав активіст Євген Положій.

Протестувальників почали пускати лише після втручання народного депутата Володимира Шульги. Перші декілька хвилин найбільш активні заходили в залу, але в проходах їх блокували міліціонери разом із тітушками. Декілька разів починались сутички. Пізніше люди заходили спокійніше, але все одно бракувало місця, тому багато хто з протестувальників залишився слухати сесію в коридорі.

Виступи опозиційних депутатів, які закликали зняти скандальний проект рішення з порядку денного закінчувались аплодисментами. Виступи ж представників Партії регіонів, у тому числі керівника облдержадміністрації Ігора Яговдика, супроводжувалися галасом та криками «Ганьба!».

Після дострокового завершення сесії декілька тисяч протестувальників пройшли ходою вулицями міста, закликаючи інших приєднатися.

Також у п’ятницю вранці друга за чисельністю в Сумській міській раді фракція «Рідне місто», яка є наближеною до міського голови Геннадія Мінаєва, виступила із заявою, в якій вимагала проведення масштабного судового процесу, подібного до Нюрнберзького, над спецпідрозділом «Беркут».

Також депутати висловили свою незгоду із заявами прем’єр-міністра України та інших чиновників про те, що на вулиці Грушевського стоять терористи та екстремісти, а не прості українські громадяни, які відстоюють свої права та свободи. Вони назвали Партію регіонів та членів КПУ винними у теперішньому протистоянні. Останнім пунктом своєї заяви депутати «Рідного міста» закликали до проведення Форуму депутатів міських рад 28 січня в Києві на вулиці Грушевського. На їхню думку це має показати, що проти «законів диктатури» стоять не лише люди на Грушевського.

«Ми ініціюємо спільне виїзне засідання депутатів міських рад з усієї України. Для нас зараз важливо показати, що скасування «законів 16 січня» вимагають не екстремісти і терористи, не «західники» чи «бандерівці», а легітимно обрані органи місцевого самоврядування в Україні, зокрема, депутати шостого скликання Сумської міської ради», – зачитала заяву депутат фракції Алла Ярова.

Після оприлюднення заяви депутати «Рідного міста» вшанували пам’ять загиблих на Грушевського уривком Шевченківського «Кавказу», який на відеозаписі зачитував на Майдані Сергій Нігоян, один із застрелених.

Пізніше із сумського Майдану близько чотирьох тисяч мітингувальників вирушили протестною ходою містом. Також з’являлися повідомлення, що телебачення та інтернет в місті не працюють. Люди, в яких провайдером є компанія «Воля», з різних районів міста масово повідомляли про те, що інтернет не працює, а по всіх каналах лише чорний екран. Також в різних районах міста почергово на деякий час вимикалося світло.

За будівлею обласної адміністрації знаходяться 45 правоохоронців зі щитами, половина з них у шоломах. Представники міліції говорять, що вони стоять виключно для охорони адмінбудівлі.


Реакція регіонів на події в Києві

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG