Доступність посилання

ТОП новини

14 затриманих та 9 травмованих – підсумки протистояння у Дніпропетровську


14 учасників акції протесту під стінами Дніпропетровської облдержадміністрації затримані за порушення громадського порядку та доставлені до райвідділів міліції, 8 співробітників міліції та один з нападників поранені. Такі офіційні дані оприлюднила прес-служба обласної міліції.

За інформацію міліції, серед 14 затриманих – місцевий мешканець, який «ножем спричинив тілесні ушкодження двом працівникам міліції». Правоохоронці порушили вже три кримінальні справи.

«За фактом протиправних дій біля державної адміністрації слідчим відділом Дніпропетровського міського управління міліції внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань та відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення). За фактом отримання тілесних ушкоджень працівниками міліції відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 342 КК України (опір представникові влади). За фактом зазіхання на життя працівників міліції відкрито кримінальне провадження за статтею 348 КК України (зазіхання на життя працівника правоохоронного органу)», – мовиться в повідомленні.

Один із організаторів акції свободівець Андрій Денисенко повідомив пізно ввечері Радіо Свобода, що серед травмованих протестувальників щонайменше двоє з травматичними пораненнями. За його даними, серед цих поранених і голова міської організації ВО «Свобода» Кирило Дороленко. «Щодо мене була дана команда на затримання, але врятувала охорона», – сказав Денисенко.

Представник об’єднання «Третя українська республіка» Дмитро Дрьомов повідомив, що серед затриманих – активіст об’єднання, екс-депутат обласної ради Вадим Шебанов.

«Була спроба провести переговори. Заступник голови ОДА Анатолій Крупський взяв час подумати. Але поки він думав, міліція вийшла відтісняти народ, пустила газ, почала поливати пікетувальників водою, вихоплювати їх по одному та арештовувати. Першим з затриманих і став Вадим Шебанов», – розповів Дмитро Дрьомов.

За свідченнями учасників акції, міліція відтіснила мітингувальників від будівлі облдержадміністрації. Однак учасники акції висунули вимогу до голови облдержадміністрації Дмитра Колеснікова подати у відставку впродовж 48 годин.

Тим часом керівники дніпропетровського Євромайдану у неділю відмежувались від людей, які намагались штурмувати облдержадміністрацію. Координаційна рада дніпропетровського Євромайдану заявила, що не причетна ні до пікету, ні до організації спроб штурму.

За даними ради, цей день Євромайдан оголосив днем жалоби за загиблим земляком Сергієм Нігояном і відмовився від проведення традиційного недільного віча, водночас заявку на таке віче подали невідомі люди, які й підбурили учасників на штурм.

«Координаційна рада дніпропетровського Євромайдану підтримує мирні акції. Ми закликаємо громадян не брати участь у провокаціях, пов’язаних з так званим штурмом ОДА, та інших «постановочних спектаклях», організованих групами провокаторів», – мовиться в офіційній заяві координаторів Євромайдану у Дніпропетровську.
XS
SM
MD
LG