Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати шоковані жорстокістю «Беркута» у Черкасах


Вхід до будівлі Черкаської ОДА після першого штурму, 24 січня 2014 року
Вхід до будівлі Черкаської ОДА після першого штурму, 24 січня 2014 року
Черкаси – У Черкасах у ніч на понеділок «Беркут» побив та затримав людей після повторного штурму облдержадміністрації. За даними обласного управління міліції, вночі затримали 16 осіб, серед яких черкащани та столичні автомайданівці, які приїхали підтримати Черкаси. Зранку до лікарень звернулося 11 осіб, 9 із яких госпіталізували. Народні депутати, які в понеділок відвідали затриманих та потерпілих, вражені жорстокістю силовиків щодо людей. Вони вже звернулися до уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської, щоб вона втрутилася та припинила тортури над людьми. Тим часом зник головний свободівець Черкас Юрій Ботнар, якого вранці забрали до райвідділку правоохоронці у цивільному.

У Черкасах ніч із неділі на понеділок ознаменувалася жорстоким розгоном людей біля Черкаської облдержадміністрації. Увечері в неділю стало відомо, що до Черкас на підтримку затриманих у період від 23 до 25 січня вирушають столичні автомайданівці. Серед них був і тернополянин Микола. До Черкас, каже, дістався, без пригод. А от на Соборній площі біля облдержадміністрації їх зустріли кількадесят молодиків, які згодом почали жбурляти каміння в будівлю.

«Я майже на сто відсотків впевнений, що з Автомайдану в цьому ніхто не брав участь. Можливо, хто приєднався до Автомайдану, зміг повестися на ці провокації. Жбурляння каміння тривало хвилин 5-10. І тут з-за кутка будинку з’явився «Беркут» і всі моментально розбіглися. Відбігши кілометр-два, я вирішив вертатися по машину, бо вона братова, в якого четверо дітей. Один із депутатів допоміг забрати її з-під носа у «беркутівців» і відігнати на метрів 150 від площі. Але два колеса були пробиті, я почав їх міняти. Поки міняв, побіля зупинився автобус із «беркутівцями» – і тоді я вже не втік», – каже Микола.

Як наздогнали, згадує, то били аж п’ять силовиків одразу. Потім іще били, коли вели до автобуса, хоча Микола відразу не чинив опору. Чоловік припускає: аби взнали, що він із Тернополя – били б іще сильніше. У райвідділку, каже, до нього поставилися по-людяному, із розумінням. Там Микола був аж до ранку, і вже згодом потрапив до третьої міської лікарні. У нього підозра на тріщину черепа.

Унаслідок нічного розгону на Соборній площі, до лікарні потрапили 11 осіб, із яких госпіталізували дев’ять. Загалом, за даними УМВС України у Черкаській області, до Соснівського райвідділу міліції вночі доставили 16 осіб.

Депутати звертаються до Лутковської, щоб припинила тортури над людьми

Щоб розібратися із ситуацією та допомогти затриманим та потерпілим, до Черкас приїхали народні депутати Ірина Геращенко, Микола Томенко, Віктор Тимошенко та Леонід Даценко. Побачене у лікарнях депутатів шокувало. Відтак вони вже зробили заяву до уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської з вимогою терміново приїхати в Черкаси, вивчити всі факти побиття мирних громадян та припинити тортури над людьми.

Він казав, що били семеро людей потім ще через так званий «стрій смерті», де лупили дубинами і ногами
Ірина Геращенко
«Ми побачили в лікарні хлопця, який подаватиме у суд на «Беркут», бо він ввечері просто повертався додому. Він казав, що не має жодного стосунку до політики, але його повалили на землю і били семеро людей. Його завели в приміщення облдержадміністрації, де поливали холодною водою. Він каже, що там були і дівчата, а потім ще через так званий «стрій смерті», де лупили дубинами і ногами. І ми бачимо, що там немає живого місця. Це вже надзвичайний стан без закону про надзвичайний стан. Якщо катування відбувалися у приміщенні облради, Тулуб має сам подати у відставку і просити вибачення в черкащан», – розповіла Ірина Геращенко.

Увечері у конференц-залі готелю «Дніпро» мала відбутися зустріч депутатів із головою Черкаської ОДА Сергієм Тулубом, щоб «від імені, як мінімум 200 депутатів і мільйонів українців піти геть». Однак Тулуб на зустрічі не з’явився. Як пізніше пояснив директор департаменту суспільно-політичних питань та регіональної політики ОДА Юрій Тимошенко, Тулуб прийшов на вказаний час, однак, депутати запізнилися на 20 хвилин.

«У визначений час, о 16:30, у конференц-залі за круглим столом такі перемови не відбулися. Тому депутати з’явилися невчасно, запізнилися на 20 хвилин, проігнорувавши перемови. Натомість замість пошуку діалогу, компромісу, вони провели прес-конференцію, на якій однобоко висвітлили суспільно-політичні події, які відбуваються на Черкащині», – зазначив він, проігнорувавши питання журналістів, чому Тулуб не почекав опозиціонерів.

Зник голова Черкаського обласного осередку ВО «Свобода» Юрій Ботнар

Тим часом у Черкасах зник головний обласний свободівець Юрій Ботнар. Як повідомив Радіо Свобода активіст «Свободи» Ярослав Нищик, Ботнара затримали у центрі міста працівники міліції у цивільному. Після цього повезли до Соснівського райвідділу УМВС України в області для зустрічі зі слідчим. Із того часу керівник Черкаської обласної організації партії «Свобода» на зв’язок не виходить. Активісти ВО «Свобода» та Євромайдану просять надати будь-яку інформацію щодо місця перебування Юрія Ботнара.

Окрім того, у Черкасах з’явився телефон гарячої лінії – 093-702-72-11. Звернувшись за ним, рідні черкащан, яких затримали упродовж 23-27 січня, можуть отримати правову допомогу.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG