Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан чітко вимагає відставки Януковича (світова преса)


Газети світу коментують відставку прем’єр-міністра України Миколи Азарова напередодні засідання Верховної Ради у вівторок, коли лідер партії УДАР Віталій Кличко назвав цей крок Азарова «випереджаючим, з метою зберегти своє обличчя». Багато західних видань розмірковують над можливими рішеннями позачергового засідання парламенту у вівторок в Києві і сумніваються, що ці рішення розв’яжуть глибоку політичну кризу, котра спалахнула через суперечності між ЄС та Росією. Оглядачі не бачать нині реальних шансів для задоволення головної вимоги Євромайдану – оголошення відставки президента Януковича і проведення дострокових парламентських та президентських виборів. Деякі видання цитують американського політолога Збігнєва Бжезинського, який попереджає Росію щодо згубних наслідків її втручання у справи України.

Австрійська Der Standard коментує заяву глави українського уряду Миколи Азарова про добровільний вихід у відставку, що можна вважати першим кроком до перемоги Євромайдану і української опозиції унаслідок понад двомісячних протестів в Україні.

Російська «Независимая газета» подає інформацію про відставку Миколи Азарова та коментарі різних політичних сил на цю заяву українського прем’єра. Так, лідер УДАРУ Віталій Кличко вважає, що «відставка Азарова буде кроком до перемоги для опозиції, але це ще не перемога».

Гевін Вейз стверджує на сторінках американського часопису Foreign Policy, що виходу з глибокої політичної кризи в Україні ще не видно. Автор робить такий висновок на основі того, що Євромайдан чітко вимагає відставки президента Януковича як головного винуватця кризи і брутальних репресій проти представників народу, котрі беруть участь у протестах. А перспектива такого рішення, на думку Вейза, навіть під час позачергового засідання Верховної Ради майже ніяка. Складно навіть уявити, яким чином опозиція і Євромайдан зможуть домогтися призначення дострокових виборів президента у 2014 році. Євромайдан вимагає відставки влади у цілому, підписання угоди про асоціацію України з ЄС, а це, як ідеться у статті, поки що недосяжно на даний час протестів у Києві. Тут також аналізують проблеми єдності опозиції, невизначеності організаторської вертикалі Євромайдану. Тому Геві Вейз резюмує, що незважаючи на те, що учасники протестів на Євромайдані вже перетерпіли багато незгод у своїй боротьбі, вони, на жаль, мусять бути готові винести ще більше, щоб врешті сподіватися на перемогу, про яку вони саме мріють.

Американське видання Stratfor вважає, що як би не розв’язувалися гострі проблеми політичного протистояння в Україні, все ж «Росія й надалі матиме суттєві важелі впливу на будь-який український уряд». Тут також зазначається, що ЄС, на жаль, не має єдності позицій щодо України та її подальшої євроінтеграції, від якої також не може відмовлятися ні уряд Януковича, ні будь-який інший уряд у Києві. Тому американські аналітики прогнозують, що будь-який український уряд, чи Януковича, чи якийсь новий у майбутньому, «мусить співпрацювати і з Брюсселем, і з Москвою, щоб мати змогу вижити».

Польська Gezeta Wyborcza цитує Збігнєва Бжезинського, котрий був радником з національної безпеки при президентові США Картерові у 1977-1981 роках, і написав цього тижня у своєму Twitter, що підтримка владою Росії репресій проти Євромайдану в Україні врешті виллється в катастрофу для самої Росії. «Росіяни, прокиньтеся!» – закликає колишній політик, а нині політолог зі США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG