Доступність посилання

ТОП новини

Канада обмежила в’їзд урядовцям із України, причетним до придушення опозиції


Уряд Канади оголосив у вівторок, що запровадив обмеження на в’їзд до своєї країни неназваним чільним урядовцям із України «внаслідок їхніх дій останніх днів», а саме «жорстокого придушення законних протестів і залякування опозиційних голосів».

Рішення набуло чинності негайно, повідомили у спільній заяві міністр громадянства й імміграції Кріс Алеґзандер і міністр закордонних справ Джон Берд. Конкретних імен вони не називали.

Нещодавні дії членів української владної еліти проти все ширших народних протестів варті різкого засудження і змусили до цілеспрямованих дій по суті, мовиться в заяві.

Канада вітає останні події в Україні, але треба зробити більше. Влада України має задовольнити принципові вимоги народу, включно з вимогами підзвітності і повного дотримання демократичних принципів, заявили міністри.

Канада й далі спостерігатиме за подіями в Україні і в разі потреби розгляне разом зі своїми міжнародними партнерами й інші можливості, мовиться в заяві.

Як сказав журналістам, повідомляючи про рішення, Кріс Алеґзандер, Канада й далі підтримуватиме український народ, який «продовжує сміливо виступати на підтримку демократії».

А Джон Берд додав, що нинішні санкції – символічний крок, який має стати для влади України знаком несхвалення її дій, але не останній – це ще один крок у залученні Канади й її підтримці свободи в Україні. За його словами, в разі, якщо українська влада не задовольнить вимог народу про свободу й демократію, Канада готова вдатися й до дальших заходів.

При цьому він особливо застеріг, що сповзання України до репресій і залякувань радянського зразка було б неприйнятне; Україна ж, за його словами, опинилася надто близько від цього.

Перед цим оголошенням, повідомив міністр, Канада повідомила про свій крок верховного представника Європейського союзу з закордонних справ Катрін Аштон і найближчим часом повідомить і урядовців зі Сполучених Штатів Америки.

Нещодавно США вже повідомляли, що скасували візи низці громадян України, причетних іще до перших сутичок між демонстрантами й силовиками в листопаді й грудні минулого року, і попереджали, що можуть розширити такі свої санкції. У ЄС тим часом на офіційному рівні заявляють, що про санкції наразі ще не йдеться.
XS
SM
MD
LG