Доступність посилання

ТОП новини

Янукович накричав і регіонали проголосували за свій «закон про амністію»


Будівля Міністерства юстиції, Київ, 27 січня 2014 року
Будівля Міністерства юстиції, Київ, 27 січня 2014 року
Київ – Президент Віктор Янукович приїхав до Верховної Ради і взяв участь у засіданні фракції Партії регіонів. Мова йшла про закон щодо звільнення від кримінальної відповідальності у часників масових акцій протесту. Зрештою вночі депутати ухвалили закон про звільнення від кримінальної відповідальності учасників протестів авторства регіонала Мірошниченка. Протягом усієї середи у Верховній Раді відбувалися переговори між опозицією та парламентською більшістю.

Погоджувальна рада парламенту розглянула 4 законопроекти щодо звільнення від кримінальної відповідальності учасників масових акцій, але є ще неузгоджені питання. Про це заявив голова Верховної Ради Володимир Рибак і запропонував продовжити позачергову сесію у четвер. На думку члена фракції Партії регіонів Владислава Лук’янова, неузгодженості є між лідерами опозиційних фракцій, які мають різні погляди на зміст майбутнього закону.

«Безвідповідальна позиція. Другий день, третій день вести перемовини і не пристати на будь-яку пропозицію. Це слабка безвідповідальна позиція», – відзначає Лук’янов.

Ніхто не бажає громадянської війни – Кличко

Утім, в опозиції заперечують, що не мають згоди щодо закону про звільнення учасників протестів від кримінального переслідування. Це фракція Партії регіонів висуває неприйнятні умови, запевняє лідер УДАРу Віталій Кличко.

«Ніхто не бажає громадянської війни. Ніхто не бажає кровопролиття, але просто так сьогодні казати: «Ми вас звільняємо, йдіть додому», – це буде дуже тяжко», – наголошує Кличко.

З Віталієм Кличком погоджується і голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він також нагадує, що предметом переговорів з владою є також перспективи повернення до Конституції 2004 року.

«Наші політичні опоненти виставляють умову, за якою треба закрити Майдан і тоді амністія стане чинною. Тому зараз йде дискусія про те, як же знайти правильне рішення у цьому питанні. І те, що стосується внесення змін до української Конституції, то тут також йде широка дискусія», – зазначає Яценюк.

Як прискорити процес конституційної реформи і уникнути додаткових процедур знає позафракційний депутат Сергій Міщенко. Для цього він пропонує ухвалити зміни до закону «Про Конституційний суд України».

«Достатньо однієї доби, для того, щоб повернути Конституцію 2004 року. Єдиний вірний і швидкий шлях – це, щоб Конституційний суд завдяки цьому закону сам переглянув своє незаконне рішення, яке він прийняв. Я їм даю можливість виправити свою помилку», – зауважує Міщенко.

Утім, до питання про Конституцію у середу депутати так і не дійшли.

Янукович приїхав у Верховну Раду і кричав на регіоналів

Пізніше у Верховну Раду на засідання фракції Партії регіонів прибув президент Віктор Янукович. Після бурхливої наради з однопартійцями у підвальному приміщенні парламенту, під час якої нерозбірливі крики були чутні на другому поверсі, Янукович пішов з Верховної Ради. Згодом він повернувся і нарада з регіоналами продовжилася.

Вже майже об 11-й годині ночі Верховна Рада проголосувала за закон авторства регіонала Юрія Мірошниченка про звільнення від кримінальної відповідальності учасників протестів. За проголосували 232 депутати. Цей документ передбачає звільнення в’язнів в обмін на звільнення адміністративних будівель.

Як повідомляють у прокуратурі, у низці міст України за рішеннями суду були арештовані більше ніж 100 осіб, звинувачуваних в участі в масових заворушеннях. Районні суди Києва винесли рішення про запобіжні заходи для 64 підозрюваних у масових заворушеннях на вулиці Грушевського.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG