Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція розкритикувала «закон про амністію»


Народні депутати від опозиції різко розкритикували ухвалений у середу увечері більшістю у Верховній Раді без обговорення і без розгляду закон «про амністію» учасників останніх протистоянь в Україні авторства регіонала Юрія Мірошниченка.

Зокрема, лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що рішення було «не мудрим», і воно «не понизить градус у суспільстві», навпаки – напруженість зростатиме. Таку ж думку висловив і лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що закон був, на його думку, ухвалений із грубими порушеннями законодавства, зокрема, регламенту. Він, серед іншого, звернув увагу, що законопроект Мірошниченка був поданий останнім із чотирьох на цю тему, але на голосування його винесли першим, крім того, депутати не мали його роздрукованого тексту й не могли познайомитися з ним, перш ніж проголосувати.

Опозиціонери кажуть, що радитимуться з Майданом щодо подальших дій після ухвалення цього закону. Тягнибок висловив думку, що демонстранти відмовляться звільняти утримувані ними будівлі, що є передумовою для «амністії», визначеною в законі.

Автор законопроекту, народний депутат із Партії регіонів і представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко натомість назвав ухвалення його закону позитивним.

У середу пізно увечері Верховна Рада голосами 232 народних депутатів, головно з фракцій Партії регіонів і КПУ, ухвалила за основу і одразу в цілому законопроект «про амністію» учасників останніх протистоянь в Україні.

Законопроект був зареєстрований лише сьогодні, його текст навіть не був опублікований на сайті парламенту й не був розданий депутатам.

Сам Мірошниченко повідомляв, що його законопроект передбачає, що учасників протистоянь звільнять від кримінальної відповідальності тільки через 15 дій після того, як демонстранти звільнять усі зайняті ними адміністративні будівлі. Як наводить слова депутата агентство «Інтерфакс-Україна», ця вимога не стосується Будинку профспілок чи колишнього Жовтневого палацу в Києві, а також не передбачає припинення демонстрації на майдані Незалежності чи ліквідації наметів на ньому. Він також заявляв, що його закон стосується тільки «мирних» учасників останніх подій.

За законопроект проголосували 189 депутатів-регіоналів (8 не голосували), всі 32 комуністи і 11 позафракційних. На цьому позачергову сесію Верховної Ради оголосили закритою.

Опозиція заявляла, що не голосуватиме за законопроект Мірошниченка, бо вимагає звільнення від кримінальної відповідальності учасників протестів без ніяких передумов.

На цю ж тему: Янукович накричав і регіонали проголосували за свій «закон про амністію»
XS
SM
MD
LG