Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині чекають на автобуси з «бандерівцями»


Народні дружини у Луганську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Народні дружини в Луганську

Луганськ – У Луганську не спадає напруження з можливим захопленням облдержадміністрації. Обласним центром кілька днів розповсюджують чутки про автобуси з «бандерівцями», які нібито їдуть на Луганщину. В будівлі обласної адміністрації засіли «беркутівці». Вони мають хороший запас їжі та води. Зайві двері в будівлях забарикадували. У сквері, що поблизу, прибрали лавки та урни, щоб не стали знаряддям для штурму. Поряд же, у пункті для вербування, продовжують набирати добровольців, які за першим дзвінком мають захищати органи влади.

Вулиці Луганська патрулюють козаки, шахтарі, члени молодіжних організацій. Так стверджують в обласної адміністрації. Однак мені на вулицях Луганська зустрілися лише представники молодіжних організацій, які назвалися дружинниками.

«І хай приїжджають уже сюди, і побачимо, хто переможе – ми луганці, чи ці, приїжджі. Вони самі нас бояться, а не ми їх боїмося. Так денікінці? Так! Молодці!»

Ці молоді хлопці називають себе денікінцями. Їхній командир Дмитро каже, хоч зараз готовий їхати до Львова.

«У будь-яке місто, хоч у Львів, і вибити їх звідти. Нас уже зараз 60, а через тиждень буде тисяча», – переконує Дмитро.

Молодих дружинників у центрі Луганська можна зустріти кілька груп

Таких молодих дружинників у центрі Луганська можна зустріти кілька груп. Особливо активізуються вони, коли на площі збираються євромайданівці. Ось ця група ходила з червоним радянським прапором, поводили себе досить агресивно:
«Ми проти фашистів, які зібралися тут!», – вигукували вони.
Акція дружинників з «вимітання» площі після євромайданівців
Акція дружинників з «вимітання» площі після євромайданівців
​Загін був помічений в компанії депутата облради Арсена Клінчаєва, який нещодавно назвав правильною загибель людей на Євромайдані. Дружинники пов'язують на руки різні пов'язки – хто білі, хто сині, а також чіпляють георгіївські стрічки. Очевидно, це один із атрибутів для ідентифікації своїх. З георгіївськими стрічками людей я зустрів і в наметі, де вербують учасників для загонів самооборони. Записують ім'я, прізвище, телефон. Якщо відбуватиметься штурм адміністрації, вони всі мають поспішити на оборону будівлі. Скільки таких у списках – вербувальники не зізнаються.

Ввечері у наметі можна часто побачити директора обласного центру «Спорт для всіх» Юрія Арнаута. Тут таки зустрічаєш і гостей з Ростова-на-Дону, які залюбки позують перед фотокамерами з прапором «Русского единства».
«Помічники» луганських дружинників з Ростова-на-Дону
«Помічники» луганських дружинників з Ростова-на-Дону
Незважаючи на строкатість загонів дружинників та їхню агресію стосовно луганських майданівців, депутат облради Олег Акімов вважає, що ситуація під контролем.

«Думаю, що ніяких провокацій не буде, всі дії вони так чи інакше координують. Я думаю, що все буде добре. Принаймні по тим дружинам, які зараз діють», – сказав Олег Акімов.

Міліціонери, яким доводиться охороняти мітинги майданівців від деяких дружинників, не на мікрофон кажуть, що вони б і самі справилися з охороною правопорядку. Те саме підтверджує і прес-секретар обласного управляння МВС Тетяна Погукай.

«У луганської міліції досить сил і засобі, щоб забеспечити охорону громадського порядку», – зазначає Погукай.

Представник громадського сектору Євромайдану Юлія Красильникова стверджує, що їхні зустрічі проходять у мирному руслі. Але члени народних дружин намагаються зірвати зібрання, викрикують провокаційні гасла та усіляко заважають проведенню мирних зібрань.

«Кілька наших хлопців підходили до них спілкуватися. Виявилося, що вони також не підтримують нинішню владу. Вони також ображені, у них у кожного свої проблеми. І, в принципі, ми досить близькі з ними в своїх ідеях, але при цьому вони досить агресивно реагують гасла «Слава Україні! Героям слава!». І вчора, коли вони побачили червоно-чорний прапор, опозиційні прапори, у них одразу починається неадекватна реакція. Видно, що люди не вникають у те, що відбувається на площі. Їм вселили якусь недостовірну інформацію, і це у них викликає агресію», – зазначає Юлія Красильникова.

Крім дружинників, серйозно налаштований і голова облдержадміністрації Володимир Пристюк. Він створив штаб для опору екстремістам. На першому ж засіданні заявив: «Якщо гарячі голови із Західної України спробують влаштувати дебош на Луганщині, то дуже боляче отримують по зубах».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG