Доступність посилання

ТОП новини

Війна стереотипів: «бандерівець зі схрону» проти «східняка із пляшкою»


Київ – Одним із наслідків політичної кризи стало посилення антагонізму між Сходом і Заходом України. У південно-східних областях говорять про загрозу навали «бандерівців», а в західноукраїнських – очікують на провокації з боку «тітушок» зі Сходу. За словами експертів, політики, регулярно спекулюючи на відмінностях, що існують між різними регіонами, майже не докладають зусиль, щоб подолати цей антагонізм.

Якщо на Луганщині та в інших південно-східних областях влада барикадує адміністративні будівлі, готуючись до відбиття «бандерівців», то на Львівщині у соціальних мережах і в ЗМІ поширюють повідомлення про те, що нібито в маршрутних таксі Львова їздять «тітушки», які провокують бійки.

Як зазначають експерти, одним із наслідків політичної кризи стала посилена демонізація мешканців різних регіонів, зокрема Галичини й Донбасу, в очах одне одного. На думку політтехнолога Тараса Березовця, це одна з ознак інформаційної війни, мета якої – розкол України.

Іде навмисне нагнітання протистояння. Одним нашим громадянам розповідають про страшних «бандерівців». З іншого боку – намагаються представити «східняків» відсталими «совками»
Тарас Березовець
«Іде навмисне нагнітання протистояння. Одним нашим громадянам розповідають про страшних «бандерівців», які чинять насильство стосовно російськомовних. А з іншого боку, намагаються представити «східняків» відсталими «совками», – зазначає він.

Одним із прийомів цієї інформаційної війни є спроба представити київський Майдан як західноукраїнське явище.

«Однак чимало активних громадян приїхали на Майдан зі східних регіонів. Наприклад, один із героїв Майдану – загиблий Сергій Нігоян – був із Дніпропетровщини», – зазначає Тарас Березовець.

Протистояння регіонів – наслідок конфронтаційної політичної культури

За словами експерта, найбільша проблема в тому, що влада в Україні ніколи не намагалася нівелювати цей антагонізм, а навпаки, використовувала ці стереотипи у своїх інтересах. Натомість вчений-соціолог Євген Головаха вважає, що в Україні ані влада, ані опозиція не робили серйозних кроків для подолання регіональних розбіжностей. А натомість залюбки спекулюють на цих стереотипах.

У наших політиків слабо розвинута культура не лише консенсусу, а й навіть компромісу
Євген Головаха
«На жаль, у наших політиків слабо розвинута культура не лише консенсусу, а й навіть компромісу. У нас дуже посилена ( це йде ще з радянських часів) конфронтаційна культура: свій-чужий, білий-чорний. «Східняка» зображають як людину, якій, крім пляшки горілки, нічого не треба. А «західняк», мовляв, виліз зі схрону і хоче накинути свою бандерівську ідеологію. Оце чорно-біле сприйняття. У реальному житті такого нема, але воно у нас посилюється!», – каже вчений-соціолог.

На думку Євгена Головахи, у східних областях, де Віктор Янукович має електоральну підтримку, протест проти дій влади багато хто сприймає як особистий виклик чи загрозу. За таких умов продовження політичної кризи лише поглиблюватиме антагонізм між Сходом і Заходом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG