Доступність посилання

ТОП новини

Женева-2: переговори щодо Сирії завершилися без результатів


Перше коло переговорів між представниками сирійської влади й опозиції у швейцарській Женеві, відомих як «Женева-2», завершилося сьогодні без проривів.

Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем заявив, що весь минулий тиждень, який сторони провели в цих переговорах, не приніс ніяких «відчутних результатів». Він звинуватив у цій невдачі сирійську опозицію, а також, за його словами, «кричуще втручання» Сполучених Штатів Америки, які опозицію підтримують.

Посередник у врегулюванні в Сирії від ООН і Ліги арабських держав Лахдар Брагімі теж визнав, що поступ на переговорах був мінімальним. Але, за його словами, між сторонами з’явилася й «крихітна частка спільної позиції».

Він висловив сподівання, що сторони зустрінуться знову трохи більш як через тиждень, 10 лютого.

Влада Сирії й опозиція дотримуються радикально протилежних позицій з низки визначальних питань, зокрема, про подальшу роль президента Башара аль-Асада. Опозиція й її союзники за кордонами Сирії заявляють, що він має піти у відставку й не відігравати надалі ніякої ролі в майбутньому перехідному уряді. У владі ж цю вимогу категорично відкидають, а сам Асад заявляв про «добрі шанси» того, що він знову балотуватиметься на новий семирічний термін на чергових президентських виборах, які мали б відбутися цього літа.
XS
SM
MD
LG