Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали передумали виходити з фракції?


Київ – Чутки про розкол у фракції Партії регіонів були перебільшеними, вважають експерти. Вони кажуть, що опозиція не може втримати ініціативу у своїх руках, а це ставить під сумнів реалістичність її планів щодо голосування у вівторок за повернення Конституції 2004 року. Про переформатування парламентської більшості говорити зарано, зазначають політологи.

Шансів на переформатування більшості у Верховній Раді найближчими днями практично немає, зазначає у коментарі Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов. За його словами, олігархи, такі як Рінат Ахметов та Дмитро Фірташ, лише стримують владу від силового сценарію, але не готові пристати на бік опозиції, тому і підконтрольні їм регіонали з фракції масово не виходитимуть. «Тріщини» у Партії регіонів не перетворюються на розкол через те, що ситуація постійно змінюється – ініціатива щодо виходу з політичної кризи щодня переходить з рук в руки, від опозиції до влади і у зворотному напрямку, відзначає Карасьов. Він припускає, що, навіть регіонали, які вже натякали на свій можливий вихід із фракції, або й писали відповідні заяви, можуть знову змінити свою позицію.

Ситуація, як на війні, тому що тут немає нейтральної позиції. Тому дехто робить передчасні рухи, а потім, розуміючи, що нічого серйозного не відбувається, роблять кроки назад
Вадим Карасьов
«Ситуація, як на війні, тому що тут немає нейтральної позиції. Тому дехто робить передчасні рухи. Це призводить до того, що потім доводиться відступати тому, що люди, які хочуть якось вбудуватися в нову конструкцію, починають помилятися. Починають передчасно робити якісь кроки, а потім, розуміючи, що нічого серйозного не відбувається, роблять кроки назад», – зазначає Карасьов.

Більшість збережеться – регіонал Грушевський

Так регіонал Віталій Грушевський, днями вийшов на сцену Євромайдану і зробив заяву, яку сприйняли як відмежування від Партії регіонів. Утім, пізніше він заперечив свій вихід із фракції. Нині ж він заявляє Радіо Свобода, що не вважає за потрібне підтримувати законопроекти опозиції щодо відновлення чинності конституції 2004 року.

«Більшість збережеться. Повернутися до парламентсько-президентської республіки, це буде перемога фінансово-промислових груп над Майданом, над усією Україною. Жодна партія не існує за рахунок членських внесків, тому це будуть інтереси фінансово-промислових груп», – каже Грушевський.

Водночас, регіонал Ярослав Сухий, який перед камерою підписував заяву про вихід із фракції Партії регіонів, тимчасово відійшов від парламентських баталій.

«Я в лікарні», – повідомляє Радіо Свобода Сухий.

Утім, у Партії регіонів не виключають виходу депутатів із лав фракції через тиск на них. Про це заявив голова фракції цієї політичної сили Олександр Єфремов. За його словами, «шалений тиск» зокрема чиниться на родини депутатів-регіоналів у західних областях. Водночас він додав, що у нього, як у лідера фракції, зараз немає заяв про вихід.

Крім того, позафракційний депутат Давид Жванія переконує, що у парламенті є більшість, яка проголосує за повернення Конституції 2004 року і сформує коаліційний уряд. Він нагадав, що профільний комітет підготував акт про відновлення легітимності конституційного правопорядку в Україні.

Опозиція ж тим часом закликає колег із більшості проголосувати за конституційний акт, який дозволить повернутися до Конституції 2004-го року. Про це заявив голова фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк. На його думку, відповідний акт має бути проголосований усім складом парламенту.

Партія регіонів готує сюрприз для опозиції?

Але навряд чи парламентська меншість нині має достатньо аргументів, щоб переконати кілька десятків регіоналів залишити фракцію і підтримати опозиційні законопроекти, зауважує політолог Віталій Кулик.

Це більше схоже на побажання опозиції і частини влади щодо переформатування. Є сумніви, що відбудеться перехід якоїсь великої кількості регіоналів із фракції
Віталій Кулик
«Це більше схоже на побажання опозиції і частини влади щодо переформатування. У мене є сумніви, що відбудеться перехід якоїсь великої кількості регіоналів із фракції», – наголошує Кулик.

Тим часом, політолог Ігор Жданов у своєму блозі повідомляє, що Партія регіонів планує у вівторок у Верховній Раді призначити Андрія Клюєва прем'єр-міністром, після чого президент Віктор Янукович призначить Андрія Портнова главою своєї адміністрації, а Віталія Захарченка – секретарем РНБО.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG